Μάχη με το χρόνο για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου

Στο υπουργικό ο εφαρμοστικός νόμος
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011 14:01
UPD:17:26

Το «πράσινο φως» στον εφαρμοστικό νόμο-πλαίσιο για τα μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναμένεται να δώσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 16.00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Μάχη με το χρόνο για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δίνει το οικονομικό επιτελείο, ώστε να εξασφαλιστούν τα 12 δισ. ευρώ της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ.

Το «πράσινο φως» στον εφαρμοστικό νόμο-πλαίσιο για τα μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναμένεται να δώσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Συνεδριάζουν υπουργικό, κυβερνητική επιτροπή

Συνεδριάζουν υπουργικό, κυβερνητική επιτροπή

Προηγήθηκε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία συγκλήθηκε για πρώτη φορά, με θέμα την ενημέρωση και προετοιμασία εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23-24 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, ο νόμος πλαίσιο θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Την Πέμπτη το πρωί αναμένεται εν τω μεταξύ να ενημερώσει σχετικά τον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μετά από τηλεφωνική συνεννόηση που είχε την Τρίτη με τους κ.κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη, και τη συμφωνία για επίσπευση της διαδικασίας ψήφισης των δύο κρίσιμων νομοσχεδίων, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της 5ης δόσης.

Τόνισε επίσης ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ιδιαίτερα ασφυκτικά καθώς στη συνεδρίαση του Eurogroup της 3ης Ιουλίου ο ίδιος οφείλει να παρουσιάσει τα δύο νομοσχέδια ψηφισμένα από την Βουλή. Ως εκ τούτου, και εν μέσω των πιέσεων από τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν εξαρτήσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την ψήφιση, η διαδικασία θα γίνει όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος».

Η ολοκλήρωση άλλωστε των αλλαγών στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και στον εφαρμοστικό νόμο πριν την ψήφισή του, εξετάστηκαν όπως γράφει η Ναυτεμπορική, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που είχε ο κ. Βενιζέλος με το υπόλοιπο επιτελείο του υπουργείο Οικονομικών.

Σε πολιτικό επίπεδο, τη βεβαιότητα ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα ψηφισθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ χωρίς απρόοπτα, εξέφρασε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.

«Το Μεσοπρόθεσμο θα εγκριθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει δηλώσει, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ότι θα το ψηφίσει. Θα το ψηφίσουν οι 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από ευρεία συζήτηση και αφού η κυβέρνηση πάρει υπόψη της τις απόψεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδη, ο οποίος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού Ant1, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, ούτε τον εφαρμοστικό νόμο, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Kυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο

Από την πλευρά του, με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β' Αθηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Αφορμή για τη διευκρινιστική αυτή δήλωση, αποτέλεσε η αναφορά του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι θα ψήφιζε το Μεσοπρόθεσμο σε περίπτωση οριακής πλειοψηφίας της κυβέρνησης στη Βουλή. «Αν ήταν η 151η η δική μου ψήφος θα ψήφιζα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ λίγες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση.

«Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι θα καταψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ξεκαθαρίζω τη θέση μου προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών μιας απάντησης που έδωσα σε ένα εντελώς υποθετικό ερώτημα», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

ΚΚΕ: To μεσοπρόθεσμο δεν παίρνει βελτίωση

Μήνυμα προς τους πολίτες να μην παγιδευτούν «από την προπαγάνδα, τους εκβιασμούς και τα πολιτικά παιχνίδια» έστειλε το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι το «μεσοπρόθεσμο της λαϊκής εξαθλίωσης δεν παίρνει βελτίωση».

«Με την εφαρμογή του (Μεσοπρόθεσμου) συμφωνούν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ και τα κόμματα του Καρατζαφέρη και της Μπακογιάννη που θέλουν να ψηφιστεί εδώ και τώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, καλώντας το λαό να συμμετάσχει στη 48ωρη απεργία.

ΛΑΟΣ: Ο πρώτος χορεύει και οι άλλοι σέρνονται

«Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι σαν το τσάμικο. Ο πρώτος χορεύει και οι άλλοι σέρνονται...», παρατήρησε ο ΛΑΟΣ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δημοκρατική Συμμαχία: Συνέντευξη Τύπου Ντ. Μπακογιάννη μετά την επίσκεψη στις Βρυξέλλες

Συνέντευξη Τύπου Ντ. Μπακογιάννη μετά την επίσκεψη στις Βρυξέλλες

ΔΗ.ΣΥ: Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει διορθώσεις

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο θα οριστικοποιηθεί η στάση της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναφορικά με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, όπως ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος, Ντ. Μπακογιάννη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι τις στις Βρυξέλλες, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι αναμένει το τελικό μεσοπρόθεσμο και έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας και τον Ευ. Βενιζέλο.

«Η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει τις αδυναμίες του σχεδίου», τόνισε, ενώ αναφερόμενη στην πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών για συναίνεση, είπε ότι αυτό το ζητά η Δημοκρατική Συμμαχία εδώ και έξι μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα