Γ. Παπανδρέου: Αυστηρά προσηλωμένοι σε ριζικές αλλαγές

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011 20:50
UPD:22:20

Η Ελλάδα είναι αυστηρά προσηλωμένη στην προώθηση ριζικών αλλαγών, προκειμένου να κάνει την οικονομία της βιώσιμη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Οι Έλληνες έχουν επιδείξει τεράστια δέσμευση, δύναμη και προσπάθεια. Είναι μια μάχη για τον Ελληνικό λαό. Είναι μία μάχη για την Ελλάδα, για τη χώρα μας, αλλά είναι, επίσης, μια μάχη για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και μια ενωμένη Ευρώπη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, επισημαίνοντας πως αν υπάρξει μια ισχυρή δέσμευση από την ΕΕ, θα υπάρχει μια ισχυρή δέσμευση και από το ελληνικό κοινοβούλιο.

«Μίνι» σύνοδος για την Ελλάδα

Προηγήθηκε συνάντηση στην οποία μετείχαν πέραν του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της πρόσκλησης, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δε μετείχε τελικά λόγω της εθνικής εορτής του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει, εντός του χρονοδιαγράμματος, μέχρι δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου εάν όχι νωρίτερα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που τέθηκαν στο πρόσφατο Eurogroup, δηλαδή την εκταμίευση της 5ης δόσης, το νέο πακέτο βοήθειας και τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτό.

Ρεν: Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επαναλάβει τα μηνύματα του Εurogroup

Νωρίτερα, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν τη θέση του Eurogroup για την Ελλάδα. «Και βέβαια θα συζητηθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εκτιμώ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επαναλάβει τα μηνύματα του Εurogroup και της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας τη σημασία να υιοθετηθεί η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν το τέλος Ιουνίου, υλοποιώντας μία ευρύτερη, διακομματική συναίνεση στην Ελλάδα» ανέφερε.

Στη Σύνοδο θα τεθεί επί τάπητος η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, η νέα στήριξη της Ελλάδας, αλλά και το σχέδιο της Κομισιόν για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και την αύξηση της απασχόλησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα