Δεν απέκλεισε νέα μέτρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ομιλία στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 13:10
UPD:18:00

Απέφυγε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να δεσμευθεί ότι στο εξής δεν θα επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα, χαρακτήρισε «αδιανόητα μεγάλη» την φορολογική επιβάρυνση και συμπλήρωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να διορθωθούν «οι μεγάλες αδικίες».

Απέφυγε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να δεσμευθεί ότι στο εξής δεν θα επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να ερχόμαστε κάθε λίγο με νέα μέτρα».

«Όμως», πρόσθεσε, «δεν μπορώ να σας κάνω δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ να επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι, μαζί με τους συνεργάτες μου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της φορολογικής διοίκησης».

«Συμμερίζομαι και εγώ την δική σας αγωνία αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών για το που βρίσκεται η χώρα, πρέπει να πω όμως ότι μόνο αν δουλέψουμε πειθαρχημένα και συστηματικά θα πάει καλά η χώρα», υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι άδικα, επισημαίνοντας ότι «η χώρα δεν είχε απέναντι στους δανειστές της τα χρονικά, οικονομικά και πολιτικά περιθώρια για να επιλέξει άλλες λύσεις». «Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τις επιλογές που θα θέλαμε και αναγκαζόμαστε να υιοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με άδικα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «αδιανόητα μεγάλη» την φορολογική επιβάρυνση, κυρίως, όπως είπε, «αυτών που είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν τα εισοδήματα τους» και πρόσθεσε ότι πρέπει αμέσως μετά τις 30 Ιουνίου να υπάρξουν μέτρα αντιρρόπησης.

Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια «να διορθωθούν οι μεγάλες αδικίες». «Όμως», συμπλήρωσε, «να ξέρετε ότι απέναντι μας συναντάμε τείχος. Έπρεπε να κλείσουμε τα ζητήματα και έπρεπε να κλείσουν οι αριθμοί. Εμείς είμαστε υπόλογοι απέναντι σε ανθρώπους, δυστυχώς οι συνομιλητές μας υπολογίζουν μόνο αριθμούς».

«Προκειμένου η λίστα να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές μας έπρεπε αναγκαστικά να καταφύγουμε σε βαριά μέτρα κυρίως στο φόρο εισοδήματος», εξήγησε ο υπουργός και συνέχισε: «Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που αφορούν όχι την επόμενη ή μεθεπόμενη Βουλή αλλά τις επόμενες 10ετίες. Μετά το σκληρό πυρήνα της κρίσης που υπολογίζουμε να είναι το 2015 θα μπορεί η Ελλάδα να ξαναβρεθεί στην ομάδα των φυσιολογικών, ανεξάρτητων χωρών, θα μπορεί να είναι έστω και με δυσπιστία μέσα στις αγορές».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση για συναίνεση, καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τονίζοντας ότι «αυτό έπρεπε να απορρέει από το ένστικτο της εθνικής συνείδησης και όχι να επιβάλατε από τους εταίρους».

«Η πρόσκληση μου προς τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάμε όλοι μαζί στη διαπραγμάτευση είναι ανοικτή και μπορεί να γίνει εύκολα δεκτή γιατί είναι αντικείμενα στα οποία η αντιπολίτευση δίνει βάρος», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις αρχές του επόμενου μήνα, στο Βερολίνο. «Έχουμε συμφωνήσει με τον Σόιμπλε να συναντηθούμε στο Βερολίνο για να συζητήσουμε το αναπτυξιακό ζήτημα», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται η δημοσιοποίηση του εφαρμοστικού νόμου προτού αυτός κατατεθεί στην Βουλή τη Δευτέρα, ώστε η ψήφισή του σε συνδυασμό με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο να έχει ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο εφαρμοστικός νόμος θα περιέχει ρύθμιση για το νέο ταμείο που θα συσταθεί για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

«Το πρώτο κεφάλαιο του εφαρμοστικού νόμου περιλαμβάνει το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας που θα αποτελείται από 5μελές (διοικητικό) συμβούλιο και θα ενημερώνει διαρκώς την Βουλή», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι εταίροι θα έχουν δύο παρατηρητές στο συμβούλιο, χωρίς δικαίωμα ψήφου, που θα μεταφέρουν τεχνογνωσία.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής του κόμματος, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι «η συναίνεση δεν προκύπτει με επικοινωνιακές επικλήσεις ούτε με παρακλήσεις στα δύσκολα ούτε με εντολές και δεν εξυπηρετείται με άστοχες δηλώσεις ότι η έλλειψή της προσθέτει φορολογικά βάρη στους πολίτες. Η ηγεσία της κυβέρνησης, προφανώς μπροστά σε αδιέξοδα, πλειοδοτεί εντός και εκτός της χώρας για συναίνεση και ρίχνει ευθύνες στη ΝΔ».

Χαρακτήρισε ακόμη το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μη ρεαλιστικό, αντιφατικό, αναποτελεσματικό και χωρίς σχεδιασμό.

Θ. Ρομπόπουλος: Δεν έχουμε λόγο ύπαρξης στη Βουλή

Θ. Ρομπόπουλος: Δεν έχουμε λόγο ύπαρξης στη Βουλή

Με τη σειρά του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Παύλος Μαρκάκης, επισήμανε ότι η δεινή ρητορική του υπουργού Οικονομικών τον σώζει, ενώ υποστήριξε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση με κραυγαλέες αδικίες.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές γιατί, όπως είπε, σε πολλά σημεία το περιεχόμενο της έκθεσης είναι πάρα πολύ γενικόλογο και μπορεί να δημιουργήσει πολλές παρεξηγήσεις.

Ακόμα και νεοφιλελεύθερος να είσαι δεν κάνεις αποκρατικοποιήσεις σε μια χώρα που είναι υπό χρεοκοπία, υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος, ενώ χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εντελώς αποτυχημένο και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέχουν από τη συζήτηση.

«Οχι» στο Μεσοπρόθεσμο από Αλ. Αθανασιάδη-Θ. Ρομπόπουλο

Eν τω μεταξύ, την πρόθεσή του να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και στη συνέχεια πιθανότατα να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος σε δηλώσεις του στο ρ/σ Real fm. «Δε μασάω από την απειλή ότι δε θα δοθεί η πέμπτη δόση», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο βουλευτής Αλέκος Αθανασιάδης επανέλαβε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα μιλώντας στο πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Θα θυσιαστώ για να δει κάτι καλύτερο η κοινωνία», ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης, ο οποίος επανέλαβε πως δεν θα ψηφίσει τα μέτρα.

«Ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε αλλαγές. Διεκπεραίωσε μια υπόθεση που σε μεγάλο βαθμό ήταν διαμορφωμένη», παρατήρησε, μιλώντας στο ρ/σ Βήμα 99,5 ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης, που εμφανίστηκε για ακόμη μία φορα επικριτικός απέναντι στα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

«Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα είναι ότι οι γέφυρες επικοινωνίας με τον κόσμο κόβονται κάθε μέρα και πιο πολύ. Δεν πιστεύει κανένας κανέναν. Μιλάμε και δεν μας ακούει κανένας. Και κανένας Βενιζέλος δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα και να απαλλάξει το μεσαίο στρώμα της κοινωνίας αν δεν πιάσει πρώτα τη φοροδιαφυγή και τη σπατάλη», πρόσθεσε.

«Δεν το κάναμε 20 μήνες, αλλά δεν προετοιμάσαμε και έναν μηχανισμό. Και αυτό δεν είναι ανικανότητα ή αναποτελεσματικότητα. Είναι πολιτική ανηθικότητα. Μας βασανίζει όλους ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα, αν δεν υπάρξει ένα μνημόνιο ανάπτυξης», κατέληξε.

Ονομαστική ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο ζητεί το ΚΚΕ

Την απόφασή της να πάρει μέρος στην ψηφοφορία και να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει «κάθε προσπάθεια σπέκουλας και αποπροσανατολισμού του λαού» ανακοίνωσε εν τω μεταξύ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΚΟ του κόμματος αποφασίστηκε επίσης να ζητηθεί να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Το ΚΚΕ καλεί παράλληλα τους πολίτες να «απορρίψουν κάθε εκβιασμό» και να πάρουν μέρος καθολικά στη 48ωρη απεργία την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Ιουνίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

ΣΥΝ: Ανευ προηγουμένου εισπρακτική επιδρομή

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ευ. Βενιζέλος. Ανευ προηγουμένου εισπρακτική επιδρομή, που «ξεπερνά πλέον κάθε όριο φορολογικής πολιτικής και λαμβάνει χαρακτηριστικά κατάσχεσης των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων», χαρακτήρισε το Τμήμα Οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, τα φορολογικά μέτρα του περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο.

Ο Συνασπισμός κατηγορεί το οικονομικό επιτελείο, ότι την ώρα που «εντείνει την φοροεισπρακτική επιδρομή, κυρίως απέναντι στους χαμηλόμισθους», δεν λαμβάνει το παραμικρό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των μεγάλων εισοδημάτων και του μεγάλου κεφαλαίου.

«λα αυτά τα μέτρα, εκτιμά ο ΣΥΝ, έρχονται να υλοποιήσουν ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που καταδικάζει τις επόμενες γενιές στην απόγνωση και την ελληνική κοινωνία στην πλήρη διάλυση.

«Τα επικοινωνιακά περιτυλίγματα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και οι εναλλαγές προσώπων δεν είναι αρκετά ούτε για να αποκρύψουν την πιο σκληρή ταξική πολιτική που έχει βιώσει ποτέ η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ούτε για να δικαιολογήσουν την θετική ψήφο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», καταλήγει.

ΔΗΜ.ΑΡ.: Αδικα και αντικοινωνικά τα νέα μέτρα

Για άδικα και αντικοινωνικά μέτρα που «διαλύουν τους μισθωτούς και συνταξιούχους, καταστρέφουν την οικονομία και αποδιαρθρώνουν την αγορά», έκανε λόγο η Δημοκρατική Αριστερά.

«Τα φορολογικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση πλήττουν τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα, τους συνεπείς φορολογούμενους και αφήνουν και πάλι στο απυρόβλητο τους φοροφυγάδες και τους έχοντες», προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα