Νέος πρόεδρος της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 13:44

Τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι διόρισαν επισήμως στη θέση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις συμφώνησε στον διορισμό του Μάριο Ντράγκι στη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ», ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Βαν Ρόμπεϊ, που ηγείται των συνομιλιών των ευρωπαίων ηγετών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η θητεία του Ιταλού τραπαζίτη θα διαρκέσει από την 1η Νοεμβρίου του 2011 έως τις 31 Οκτωβρίου του 2019.

Ο 63χρονος οικονομολόγος και τραπεζίτης θα αντικαταστήσει τον γάλλο προκάτοχό του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, ο εκπρόσωπος της Ιταλίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει ότι παραιτείται από τη θέση, όπως είχε ζητήσει το Παρίσι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μπίνι Σμάγκι δεν ήταν υποχρεωμένος να αποχωρήσει από την ΕΚΤ πριν από το Μάιο του 2013, ωστόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε υποσχεθεί στον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι ο εκπρόσωπος της χώρας του θα υπέβαλε την παραίτησή του εάν διοριζόταν ο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ, ώστε να μην καταλαμβάνουν δύο θέσεις στο εκτελεστικό της συμβούλιο Ιταλοί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα