Λύγισαν οι μετοχές στη Ν. Υόρκη

Μετά τα στοιχεία για τις υπηρεσίες
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:28

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street, υπό το «βάρος» των νέων στοιχείων για τον τομέα παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν χθες. Ο τομέας, που καλύπτει περίπου το 80% της οικονομικής δραστηριότητας, κατέγραψε τον Αύγουστο τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον Ιανουάριο, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

«Εάν προστεθεί ακόμη ένα αρνητικό στοιχείο για την οικονομία, οι επενδυτές θα σπεύσουν ξανά σε μαζικές ρευστοποιήσεις», αναφέρει αναλυτής της Banc One Investment Advisors.

Τα στοιχεία για την απασχόληση που αναμένονται σήμερα με μεγάλο ενδιαφέρον, οι ανησυχίες για πιθανή αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου που πλησιάζει καθώς και η έκρηξη βόμβας στην Καμπούλ επιβάρυναν επίσης το κλίμα στην αγορά. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 141,42 μονάδες, ποσοστό 1,68%, φθάνοντας στις 8.283,70 μονάδες. Με απώλειες 43,31 μονάδων, ποσοστό 3,20%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.251,00 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να μετριάσουν τις αρχικά μεγάλες απώλειές τους βρίσκοντας στήριγμα στα κέρδη των μετοχών του τομέα ενέργειας μετά την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου, αλλά και στις ελπίδες για νέα μείωση των επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η είδηση πως η μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο, η γαλλική L'Oreal, ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προβλέψεων, συνέβαλε στη δημιουργία στηριγμάτων στις αγορές. Η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 6%.

Χρηματιστές, πάντως, επισήμαναν πως το μέγεθος της ανάκαμψης μεγεθύνθηκε από τον χαμηλό όγκο συναλλαγών καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι επενδυτές έμειναν εκτός αγορών περιμένοντας τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, σήμερα Παρασκευή.

Οι πανευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,5% και 0,7%, αντίστοιχα. Ο πρώτος δείκτης κατέγραφε πτώση της τάξης του 2,5% ενδοσυνεδριακά.

Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές ενέργειας BP, TotalFinaElf, Zurich Financial, ενώ αντίθετα, οι μετοχές των Suez, Infineon, ASML Holding, Altana, France Telecom.

Οικονομολόγοι τόνισαν πως τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα ζωγραφίζουν με μελανά χρώματα το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικά στην Ευρώπη, οι αναλυτές αρχίζουν πλέον να προεξοφλούν την μείωση των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 25 μονάδες βάσης.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα