Στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 08:48
UPD:15:02

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το Μεσοπρόθεσμο. Το Πρόγραμμα, που έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη και ο εφαρμοστικός νόμος την επόμενη μέρα.

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το Μεσοπρόθεσμο. Το Πρόγραμμα, που έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη και ο εφαρμοστικός νόμος την επόμενη μέρα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους με την 48ωρη γενική απεργία της Τρίτης και της Τετάρτης.

Βαριά και άδικα, αλλά αναγκαία για την εξασφάλιση της πέμπτης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης, χαρακτηρίζει τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στη σκληρή κριτική που δέχτηκε για το πακέτο μέτρων που παρουσίασε.

«Είναι πολύ εύκολο να διατυπώνει κανείς σκληρή κριτική για φορολογικά μέτρα που είναι από τη φύση τους δυσάρεστα για τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και επέμεινε ότι τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου αποτελούν «υπαρξιακά αναγκαίες σωστικές κινήσεις», γιατί αυτό που χρειάζεται ο τόπος επειγόντως, είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης προκειμένου αμέσως μετά να γίνουν όλες οι αναγκαίες βελτιώσεις και να διαμορφωθεί η προοπτική την οποία αποζητά όλη η ελληνική κοινωνία. Επίσης ζητεί από τους επικριτές του, «ολοκληρωμένη αντιπρόταση που να είναι λιγότερο επώδυνη για τους πολίτες και ταυτόχρονα ασφαλής και όχι επικίνδυνη γι' αυτούς και την εθνική οικονομία».

«Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και στον εφαρμοστικό νόμο γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι και βαριά και σε πολλά σημεία τους άδικα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και εξηγεί ότι ανέλαβε την ευθύνη να τα εισηγηθεί «πριν κλείσω καλά καλά μια εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών, γιατί μόνο έτσι εξυπηρετείται τη στιγμή αυτή μια αδήριτη εθνική ανάγκη».

Οπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, η οριστικοποίηση των 28 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, από τα οποία απέμεναν προς κλείσιμο 5,6 δισ. ευρώ, έπρεπε να γίνει προκειμένου να κλείσει αυτός ο κύκλος της διαπραγμάτευσης και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την έγκαιρη εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

«Πετύχαμε σημαντικές αποφάσεις. Την εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ που θα μας επιτρέψει την ομαλή λειτουργία του κράτους, την καταβολή των μισθών και συντάξεων. Πετύχαμε τη νέα χρηματοδότηση και στήριξη για τα επόμενα χρόνια, ώστε να μην είμαστε στο έλεος των αγορών», τόνισε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα