Ολι Ρεν: Μονόδρομος το μεσοπρόθεσμο

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα»
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011 15:00
UPD:17:21

Η υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου από την ελληνική βουλή είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η Ελλάδα την άμεση χρεοκοπία, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Η υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου από την ελληνική βουλή είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η Ελλάδα την άμεση χρεοκοπία, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

O ευρωπαίος επίτροπος επέκρινε αυτούς που μιλούν για άλλες λύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, και ζήτησε για άλλη μια φορά εθνική συναίνεση προκειμένου η χώρα να επιτύχει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Πιστεύω ότι οι εποικοδομητικές προτάσεις που έρχονται από διαφορετικές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να εισακουστούν», είπε. «Είναι σημαντικό να χτίσουμε μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και μια διακομματική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.»

Τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε χθες ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν «σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, στην περίπτωση που η ελληνική βουλή καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μην επιτρέποντας στην Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση δανείου με χρήματα από Ε.Ε. και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο -που επικαλείται ανώνυμες πηγές της ευρωζώνης- στόχος του «σχεδίου Β» είναι, τόσο να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά και η εξάπλωση της κρίσης σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές, έχοντας ήδη απορρίψει τη χορήγηση ενδιάμεσου δανείου (bridge loan) για την κάλυψη των άμεσων αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Ο πιο πιθανός τρόπος θα ήταν η επιμήκυνση του δανείου από τρίτο παράγοντα, χωρίς όμως να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες. «Το βρίσκω δύσκολο να μην βρεθεί τράπεζα ή οργανισμός που να μην ήταν πρόθυμος να διευκολύνει την Ελλάδα», ανέφερε μία πηγή.

O Όλι Ρεν χαρακτήρισε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ως τη βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και εξέφρασε την στήριξή του στα σχέδια της κυβέρνησης για αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

«Μια σημαντική πρόκληση είναι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να ενισχυθεί η πραγματική επιχειρηματικότητα», τόνισε. «Για αυτό το λόγο, στηρίζω τον στόχο της κυβέρνησης να αναμορφώσει και να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα από το ερχόμενο φθινόπωρο.»

Ο Ρεν υποστήριξε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να στοχεύει στην απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών με έναν ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο.

«Οι επόμενες ώρες θα είναι "αποφασιστικής σημασίας" για την Ελλάδα, αλλά και για τη ζώνη του ευρώ και την παγκόσμια οικονομία», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

«Υπάρχουν αποφασιστικές στιγμές, και οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας, καθοριστικές για τον ελληνικό λαό και επίσης και για τη ζώνη του ευρώ, ακόμη και για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε κοινή τους παρέμβαση τόσο ο κ. Ρόμπεϊ όσο και ο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επισήμαναν πως «άλλος δρόμος δεν υπάρχει» και ότι όσοι παραπλανητικώς ισχυρίζονται πως υπάρχει, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις ενδεχόμενες «ολέθριες συνέπειες». Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες κατά τη διάρκεια παρέμβασής τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ανέφεραν ότι σε περίπτωση αρνητικής ψήφου οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες όχι μόνο για την ελληνική και την ευρωπαϊκή, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε με έμφαση ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς αυτή, η οποία έχει διασαλευθεί. Γεγονός που όπως είπε αποδεικνύεται και από τις μαζικές μεταφορές κεφαλαίων των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες του εξωτερικού. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως πρόκειται για μια επίπονη προσπάθεια, ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και θαυματοποιοί και ότι άλλος δρόμος από την υλοποίηση του προγράμματος που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν υπάρχει. Σημείωσε πως η Ελλάδα ζούσε επί χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της και ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη σήμερα να τη βοηθήσει να διορθώσει τις ανισορροπίες εφ όσον βεβαίως η ίδια η Ελλάδα το επιθυμεί. Καταλήγοντας ο Ζ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Έλληνες βουλευτές, των οποίων τη γνώμη όπως είπε θα σεβαστεί, θα επιλέξουν τον ένα και μόνο ορθό δρόμο που υπάρχει.

Εν τω μεταξύ, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εισηγείται ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ίβαν Μίκλος, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο.

«Αν το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής δεν εγκριθεί, η επόμενη δόση [του δανείου] δεν θα εκταμιευθεί, δεν θα καταβληθούν νέα χρήματα και η αναδιάρθρωση θα είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ.

Η ελληνική κρίση απειλεί να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της ευρωζώνης και τη σωστή λειτουργία της νομισματικής ένωσης, προειδοποίησε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο Αλμούνια ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία περνάει μια «περίοδο μεγάλης κρίσης», ενώ εξέφρασε και ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στην παγκόσμια οικονομία.

Όσον αφορά στην ελληνική κρίση, τόνισε: «Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα απειλεί να αποσταθεροποιήσει και άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, ακόμα και τη σωστή λειτουργία της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, με σοβαρές παρενέργειες στις προοπτικές ανάπτυξης σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης και όχι μόνο».

Οι χαράσσοντες την πολιτική έχουν επικεντρωθεί στην εξεύρεση της σωστής λύσης για την ελληνική κρίση, πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Την ανάγκη για παροχή εγγυήσεων από την Ε.Ε. για το σύνολο του ελληνικού χρέους επεσήμανε ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank, Aξελ Βέμπερ, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι τόσο βαθιά ριζωμένα που θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 χρόνια για να λυθούν και όχι 3-5 χρόνια, ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει πολύ πιο δραστικά μέτρα από το να χορηγεί απλώς βραχυπρόθεσμα κεφάλαια.

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εγγυήσεων για όλο το χρέος της Ελλάδας, διότι διαφορετικά η μόνη βιώσιμη εναλλακτική για την Αθήνα θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία.

Σε τελική ανάλυση, η επίλυση του προβλήματος χρέους της Ελλάδας θα πρέπει να αφορά το ήδη διαμορφωμένο χρέος και εκεί, δυστυχώς, υπάρχουν πολύ περιορισμένες εναλλακτικές: Είτε μια χρεοκοπία ή ένα μερικό haircut ή η παροχή εγγυήσεων για το ελληνικό χρέος σημειώνει ο Βέμπερ.

Την ίδια στιγμή, ο Γιούργκεν Σταρκ, αξιωματούχος της ΕΚΤ, εμφανίζεται επιφυλακτικός απέναντι στην ιδέα ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα