Ν. Νανόπουλος: Επώδυνα τα μέτρα αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011 15:02

«Τα μέτρα θα είναι επώδυνα, ίσως και άδικα πολλές φορές, όμως η εναλλακτική πορεία της απραξίας ή της άρνησης όχι μόνον δεν αποτελεί λύση αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτες περιπέτειες και απαξίωση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος στη Γ.Σ. της τράπεζας.

«Τα μέτρα θα είναι επώδυνα, ίσως και άδικα πολλές φορές, όμως η εναλλακτική πορεία της απραξίας ή της άρνησης όχι μόνον δεν αποτελεί λύση αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτες περιπέτειες και απαξίωση», δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Νανόπουλος.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, ο κ. Νανόπουλος εκτίμησε ότι το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο επεξεργάζονται οι ευρωπαίοι εταίροι, θα συμβάλλει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, ώστε να ανακτήσουμε την χρονική αλλά και ουσιαστική δυνατότητα, για να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές.

«Έτσι, θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας και να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο διατηρήσιμης ανάπτυξης, με άξονα την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις», τόνισε.

Όπως σημείωσε ο κ. Νανόπουλος, η παροχή αυτής της βοήθειας «έχει ως απολύτως αναγκαία προϋπόθεση την υπεύθυνη και αποφασιστική στάση μας με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου, και στη συνέχεια, με τη συνεπή εφαρμογή του, χωρίς άλλες καθυστερήσεις ή ολιγωρία».

Το επόμενο βήμα μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας, πρόσθεσε, θα πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης, με άξονες τις αποκρατικοποιήσεις, τις ξένες επενδύσεις, την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, την ώθηση που θα μας δώσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, με σύμμαχο τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επισήμανε ότι έχει δείξει «ισχυρές αντοχές, προσαρμοστικότητα και ικανότητα να διαχειρίζεται τις δυσκολίες», παρά τις κλειστές αγορές, τη βαθιά ύφεση και την κρίση αξιοπιστίας που πλήττει τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, η μεγαλύτερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα είναι η διαχείριση της ρευστότητας, που παραμένει περιορισμένη ως άμεση συνέπεια του αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές. Αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας, είπε, είναι η στήριξη που παρέχει η ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τις εγγυήσεις που προσφέρει το ελληνικό δημόσιο. Ο επικεφαλής της Eurobank υπενθύμισε επίσης ότι έχει εγκριθεί από τη Βουλή η παροχή εγγυήσεων 30 δισ. ευρώ για περαιτέρω άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ, αν χρειασθεί.

Ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των συνεργασιών και συγχωνεύσεων που συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό. «Εμείς, όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει και στο παρελθόν, πιστεύουμε πως η μεγαλύτερη συγκέντρωση στο τραπεζικό σύστημα, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με βάση σωστό σχεδιασμό και εκτέλεση, θα μπορούσε πράγματι να πετύχει σημαντικές συνέργιες και να είναι επωφελής για τους μετόχους, τους πελάτες και την οικονομία ευρύτερα», τόνισε.

«Είναι μια διαδικασία που ασφαλώς ενέχει κινδύνους και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποφασίζεται "ελαφρά τη καρδία" και με κάθε κόστος. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αξιολογούμε πολύ προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα