Σημαντική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2002 18:58

AΙΣΘΗΤΗ βελτίωση παρουσίασε το επενδυτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην απρόσμενη υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ και στη συνακόλουθη σημαντική άνοδο των μετοχών στη Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Αύγουστο στο 5,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, από 5,9% τον Ιούλιο, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προβαίνουν για τέταρτο κατά σειρά μήνα σε προσλήψεις. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ανεργία θα σημείωνε αύξηση τον Αύγουστο στο 6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τα μισθολόγια αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 39.000, ενώ οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως των 30.000. Τον Ιούλιο, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 67.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα έναντι, πολύ περισσότερο έναντι της αρχικής ανακοίνωσης (6.000).

Τα παραπάνω στοιχεία μετρίασαν σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας οδηγώντας σε σημαντική άνοδο τους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Νέα Υόρκη (αυτή την ώρα, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ενισχύονται κατά 1,73% και 1,72% αντιστοίχως).

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκαν οι τομείς της υψηλής τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης συμπαρασύροντας προς τα πάνω σχεδόν το σύνολο των κλάδων. Ενδεικτικό του θετικού κλίματος που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές -ιδίως προς το τέλος των συναλλαγών- είναι το γεγονός ότι όλες οι μετοχές που συγκροτούν το δείκτη DJ Stoxx 50 έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.104,2 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,32%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.246,67 μονάδες με κέρδη της τάξεως του 3,42% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.600,49 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 3,54%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 3,12% και έχει φθάσει τις 3.459 μονάδες με τη μετοχή της Deutsche Telekom να ενισχύεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα