Μ. Φέκτερ: Αισιοδοξία για εκταμίευση της πέμπτης δόσης

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2011 14:10
UPD:14:26

«Είμαι αισιόδοξη ότι θα είναι θετική η έκθεση της τρόικας και, αν όντως είναι, αυτό θα βοηθήσει [την Ελλάδα] να λάβει την επόμενη δόση», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

Αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων στήριξης, μετά την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού του νόμου, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα συναντηθούν τελικά την Κυριακή στις Βρυξέλλες, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά θα έχουν τηλεδιάσκεψη το βράδυ του Σαββάτου. Το Eurogroup θα εξετάσει την έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία.

«Είμαι αισιόδοξη ότι θα είναι θετική η έκθεση της τρόικας και, αν όντως είναι, αυτό θα βοηθήσει [την Ελλάδα] να λάβει την επόμενη δόση», δήλωσε η κ. Φέκτερ σε δημοσιογράφους.

Η Αυστριακή υπουργός πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας, ενώ αρνήθηκε να πει ποια θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά των αυστριακών επενδυτών στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Οι επενδυτές δεν θα εξαναγκαστούν να λάβουν μέρος στη διάσωση, είπε, προσθέτοντας: «Θα περιμένουμε τις προτάσεις που θα κάνουν». Όπως σημείωσε, δεν θα υπάρξει καμία προθεσμία για να δηλώσουν συμμετοχή οι ιδιώτες επενδυτές. «Το θέμα αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση (για το πακέτο διάσωσης), αλλά περισσότερο επιθυμία των αξιωματούχων.»

Δήλωσε δε ότι είναι πιθανόν οι χώρες της ευρωζώνης να βρουν διαφορετικές λύσεις βάσει των δικών τους επιθυμιών, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι επίσης πιθανόν οι αξιωματούχοι να διαμορφώσουν μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, η μεγαλύτερη συνεισφορά της Αυστρίας στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους ήταν ίσως η κρατικοποίηση της τράπεζας Kommunalkredit, μιας «bad bank» η συνολική έκθεση της οποίας στο ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα