Tην πρόταση ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες ομολογιούχους στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας βάζει και πάλι στο τραπέζι η Γερμανία, με δεδομένη την προειδοποίηση οίκων αξιολόγησης ότι η υιοθέτηση της γαλλικής πρότασης για μετακύλιση μπορεί να θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία».
«Tο σχέδιο (μετακύλισης του ελληνικού χρέους) που έχουν προτείνει κάποιες γαλλικές τράπεζες παραμένει καλή βάση για συζήτηση και εργαζόμαστε πάνω σ' αυτό. Αλλά μια και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δείχνουν ότι θα θεωρήσουν όρους (όπως περιλαμβάνονται) στη γαλλική πρόταση ως επιλεκτική χρεωκοπία - δηλαδή ως επεισόδιο αξιολόγησης (rating event) - μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι και άλλες επιλογές, όπως την ανταλλαγή ομολόγων» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Γιοργκ Ασμουσεν στην τηλεόραση του Reuters.
Πρόσθεσε πως σχετικές συζητήσεις θα γίνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι διεθνών τραπεζών συναντώνται σήμερα στο Παρίσι για να συζητήσουν το προτεινόμενο σχέδιο της Γαλλίας για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Η συνάντηση θα εποπτεύεται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι τράπεζες στηρίζουν τις προτάσεις παροχής βοήθειας στην Ελλάδα και εξετάζουν έναν μικρό αριθμό επιλογών.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι εκπρόσωποι των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο των γαλλικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.
Επικαλούμενη δύο πρόσωπα που εμπλέκονται στις συζητήσεις, η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται να αλλάξουν δύο βασικοί όροι της αρχικής γαλλικής πρότασης για επαναγορά νέων ελληνικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας, καθώς θα λήγουν έως το 2014 τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.
Πρώτον, το βασικό επιτόκιο των νέων 30ετών ομολόγων θα είναι κυμαινόμενο και θα ορίζεται από το τριμηνιαίο euribor (επιτόκιο του ευρώ για τρίμηνη διάρκεια στη διατραπεζική αγορά) - το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1,56% - συν ένα περιθώριο της τάξης του 1,7% (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα το βασικό επιτόκιο που θα πλήρωνε η Ελλάδα θα ήταν λίγο χαμηλότερο από 3,3%).
Σημειώνεται ότι η αρχική γαλλική πρόταση προέβλεπε βασικό επιτόκιο σταθερό στο 5,5%. Επίσης, η ίδια πρόταση προέβλεπε ότι το βασικό επιτόκιο, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και να φθάσει έως το 8%.
Με τη νέα πρόταση, αναφέρει το δημοσίευμα των FT, το πριμ στο επιτόκιο παραμένει στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα, όμως, με το επίπεδο του πληθωρισμού και όχι της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Δεύτερον, οι τράπεζες θα αγοράζουν το 70% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2014. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αρχική πρόταση της γαλλικής τραπεζικής ομοσπονδίας προέβλεπε την αγορά του 50% των ομολόγων, ενώ προέβλεπε και την αγορά ενός επιπλέον 20%, το οποίο όμως θα επενδυόταν από την Ελλάδα σε 30ετή ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, για λογαριασμό των δανειστών, ώστε να υπάρξει για αυτούς η εγγύηση ότι θα αποπληρωθούν τα ομόλογά τους στη λήξη της 30ετίας.
Τα ομόλογα των ιδιωτών που λήγουν έως το 2014 εκτιμώνται σε περίπου 100 δισ. ευρώ, αλλά επειδή η συμμετοχή τους θα είναι εθελοντική, δεν είναι βέβαιο ότι η συνολική επαναγορά ομολόγων θα φθάσει τα 30 δις. ευρώ, όπως είναι ο στόχος των Ευρωπαίων πολιτικών, σημειώνουν οι FT.
Εκτιμάται ότι περίπου 30 δισ. ευρώ είναι η αξία των ομολόγων που έχουν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά δεν είναι σαφές ποιες είναι οι λήξεις του έως το 2014.
Πηγές που είναι κοντά στη διαπραγμάτευση ανέφεραν ότι έχουν προταθεί αρκετοί άλλοι μηχανισμοί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στους οποίους περιλαμβάνεται και η παραλλαγή της γαλλικής πρότασης για την επαναγορά 5ετών ομολόγων. Προσέθεσαν, ωστόσο, ότι το γαλλικό σχέδιο για επαναγορά 30ετών ομολόγων - με σημαντικές αλλαγές στους όρους του - παραμένει η πιθανότερη βάση για μία ευρεία συμφωνία.
Πρόθυμες να συμμετάσχουν στο σχέδιο χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, εάν υπάρξει ένα ικανοποιητικό ευρωπαϊκό σχέδιο, εμφανίστηκαν χθες και οι ολλανδικές τράπεζες διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ.
Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Συμβούλιο Λογιστικών Προτύπων (IASB) διεμήνυσε ότι οι τράπεζες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να πάρουν μια μεγαλύτερη ανάσα από τις ζημιές σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, εάν η ευρωπαϊκή κοινότητα υιοθετήσει το νέο διεθνή λογιστικό κανονισμό.
Η IASB συμφώνησε υπό έντονες πιέσεις, κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, να χαλαρώσει τη ρύθμιση που απαιτεί από τις τράπεζες να τιμολογούν το υπό διαπραγμάτευση ενεργητικό τους στην πραγματική του αξία.
Φ. Μπαρουάν: Πιθανόν το Σεπτέμβριο το νέο πακέτο στήριξης
Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν εκτίμησε ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας πιθανόν να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο.
«Τις προσεχείς εβδομάδες θα αρχίσει η συζήτηση για το επόμενο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας (...) Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τον Σεπτέμβριο», ανέφερε.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη του σχεδίου, το οποίο υπολογίζεται περί τα 100 δισ. ευρώ σε βοήθεια προς την Ελλάδα μέχρι και το 2014, ο Γάλλος υπουργός τόνισε την ανάγκη «αποφασιστικών μέτρων από την ελληνική πλευρά για τη μείωση του ελλείμματος» και «μια κοινή προσπάθεια με τον ιδιωτικό τομέα, σε εθελοντική βάση».
«Δουλεύουμε πάνω σε αυτό, είναι ένα γαλλικό μοντέλο αυτό που προτείνεται. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανακύκλωση, δηλαδή όταν το χρέος ωριμάζει αναλαμβάνεται εκ νέου έως μια ημερομηνία που είναι προς συζήτηση» με τους ιδιώτες πιστωτές, είπε ο κ. Μπαρουάν.
«Επ' αυτού επιθυμούμε να συνεργαστούμε και να συζητήσουμε με τους Γερμανούς, στις λίγες εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας μεταβαίνει την Πέμπτη στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.