Συνεχίζει για πέμπτη ημέρα την άνοδό της η τιμή του πετρελαίου

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 08:38

Ανοδικά κινούνται για πέμπτη συνεχή ημέρα οι τιμές του αργού πετρελαίου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, άρχισε εκ νέου τις προσπάθειες να κερδίσει την έγκριση για μια επίθεση κατά του Ιράκ, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει τη μείωση των προμηθειών σε πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, αυξήθηκαν κατά 18 σεντς ή 0,6%, στα 29,91 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 29,87 δολ. το βαρέλι στις 2:59' μ.μ., ώρα Σίδνεϋ. Το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 50% φέτος, εξ αιτίας της έντασης που έχει προκληθεί στη Μέση Ανατολή.

Η κλιμάκωση της ανησυχίας για μια επίθεση κατά του Ιράκ, έρχεται μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου, των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, οι οποίοι θα συνεδρίασουν για την αύξηση ή όχι της παραγωγής, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, στην Οσάκα. Στα μέλη του οργανισμού, περιλαμβάνεται η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.

Η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα, μέλος του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ώστε να μην υπάρξουν ελλείμματα από τα προβλήματα στις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα