Για ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας και νευρικότητας στις αγορές προειδοποιεί σε σημερινή της δήλωση η Goldman Sachs, καθώς, όπως αναφέρει, η «λακωνική δήλωση» που εξέδωσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών μετά τη χθεσινή σύσκεψη υποδεικνύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αντιθέσεις στους κόλπους της ευρωζώνης, ιδίως όσον αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Οι εντάσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές της ευρωζώνης θα κλιμακωθούν, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, καθώς από τη μία πλευρά οι αποτιμήσεις πέφτουν λόγω των σημαντικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και από την άλλη υπάρχει έλλειψη συντονισμού για τη λήψη μιας οριστικής απόφασης.
«Το μόνο που μπορεί να επαναφέρει τα spreads της Ιταλίας και της Ισπανίας είναι μια πειστική λύση για την Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει υπόδειγμα και για τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στον μηχανισμό -και μέχρι τώρα τέτοια λύση δεν έχει δοθεί», αναφέρει η έκθεσή της η Goldman Sachs.
Η δήλωση του Eurogroup ότι θα ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ευελιξίας και του πεδίου δράσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους, σημειώνει η GS. Σύμφωνα με τη πιο «στενή» ερμηνεία, το ταμείο διάσωσης θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά ελληνικών ομολόγων υπό το άρτιο στις δευτερογενείς αγορές, ένα σενάριο που η τράπεζα έχει επανειλημμένως υποστηρίξει στις αναλύσεις της.
Σύμφωνα με τη δεύτερη, πιο διευρυμένη, ερμηνεία, θα δοθεί στο EFSF μεγαλύτερο περιθώριο παρέμβασης στις δευτερογενείς αγορές, και εκτός των τριών διασωθεισών κρατών. Η πιο φιλόδοξη αυτή ιδέα θα μπορούσε να έχει τη μορφή μιας πιστωτικής διευκόλυνσης ή μιας αρχής που θα πραγματοποιεί αγορές τίτλων στη δευτερογενή αγορά. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε τη θεσμική αναβάθμιση του μηχανισμού και θα προϋπόθετε την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων, τονίζει η Goldman Sachs.