S&P: Αδικαιολόγητες οι επιθέσεις κατά των οίκων

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 12:39
UPD:12:48

Αδικαιολόγητες θεωρεί ο οίκος Standard & Poor's τις κατηγορίες που δέχονται οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την ΕΕ σχετικά με την εγκυρότητα των αξιολογήσεων τους για το αξιόχρεο των χωρών που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης από την Ενωση.

«Αισθανόμαστε ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιρρίπτονται οι ευθύνες στους οίκους αξιολόγησης, γιατί λένε τα πράγματα όπως είναι - είναι ισχυρή η επίδοσή μας όσον αφορά το κρατικό χρέος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του S&P κ. Ντίβεν Σάρμα στην εφημερίδα Financial Times. Οπως είπε, η συζήτηση που γίνεται, δεν πρέπει να αφορά της αποφάσεις των οίκων, αλλά τον τρόπο με τον οποίο φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξαρτούν την πολιτικής τους από τις αξιολογήσεις των οίκων.

Απαντώντας στη θέση που διατύπωσε ο αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Επίτροπος της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, περί διακοπής των αξιολογήσεων των οίκων για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης, ο επικεφαλής του S&P απάντησε: «Αν διακοπούν οι αξιολογήσεις, θα μειωθεί η διαφάνεια και θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην αφορά - και αυτό θα οδηγούσε σε άνοδο τις αποδόσεις (σ.σ.: για το χρέος των αντίστοιχων χωρών). Με την έννοια αυτή, θα πρόκειται για μία αυτοήττα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα