Ευ. Βενιζέλος: Χρειάζεται πειθαρχία στο εθνικό σχέδιο

Συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 14:16
UPD:16:54

Την ανάγκη να εφαρμοστεί με συστημικό τρόπο και πειθαρχία το σχέδιο της κυβέρνησης επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται ψυχραιμία και «εμπιστοσύνη στους χειρισμούς που κάνουμε ως χώρα».

Την ανάγκη να εφαρμοστεί με συστημικό τρόπο και πειθαρχία το σχέδιο της κυβέρνησης επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται ψυχραιμία και «εμπιστοσύνη στους χειρισμούς που κάνουμε ως χώρα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι έχει «πολύ μεγάλη σημασία όλα να γίνονται σε κλίμα εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής γιατί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα πρέπει να κατανοήσει ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στο μεγάλο γήπεδο της Ευρώπης και των διεθνών αγορών, ευτυχώς ή δυστυχώς –και εδώ τώρα ζούμε το δυστυχώς- επηρεάζουν τη ζωή, το εισόδημα, την περιουσία, την προοπτική, το δικαίωμα στην εργασία και επηρεάζουν και το μέλλον των παιδιών μας».

Ευ. Βενιζέλος: Χρειάζεται ψυχραιμία, πειθαρχία, εμπιστοσύνη

Ευ. Βενιζέλος: Χρειάζεται ψυχραιμία, πειθαρχία, εμπιστοσύνη

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει εθνικό σχέδιο και προτεραιότητες και πως γνωρίζει ποιοι κίνδυνοι βρίσκονται μπροστά της, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε «ωφέλιμο αποτέλεσμα μέσα από την κρίση».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κρίση λειτουργεί ως προοίμιο μίας λύσης, η οποία πάντα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι θεσμικό δικαίωμα του κόμματός του να έχει πλήρη και αναλυτική ενημέρωση από την πλευρά του καθ’ ύλιν αρμόδιου υπουργού, σε σχέση «με τις ραγδαίες εξελίξεις και διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα πρόβλημα που εμείς, από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι δεν είναι ελληνικό αλλά είναι ευρωπαϊκό και απαιτείται, μέσα από δύσκολους χειρισμούς, πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Α. Τσίπρας: Aπαιτείται πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Α. Τσίπρας: Aπαιτείται πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακόμη από τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Όπως είπε, «η πλήρης, έγκυρη ενημέρωση σε ό,τι έχει να κάνει με όλες τις λεπτομέρειες ενός πολύπλοκου ζητήματος, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη σκληρή κριτική μας, αλλά και με τις προτάσεις μας να συμβάλουμε ούτως ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό».

Α. Τσίπρας: Τα χειρότερα έρχονται

Α. Τσίπρας: Τα χειρότερα έρχονται

ΛΑΟΣ: Το πράγμα δεν βγαίνει

«Είτε την ονομάσουν επιλεκτική ή κούρεμα ή επιμήκυνση ή αντικατάσταση, το πράγμα δεν βγαίνει αν δεν αντιμετατεθούν οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της χώρας», παρατήρησε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Κ. Αϊβαλιώτης.

«Τα δάνεια δεν επαρκούν όσο μεγάλο και να 'ναι το ποσό, αφού υποκείμεθα στην ανακύκλωση των τόκων», πρόσθεσε.

Φ. Κουβέλης: «Πειραματόζωο» της Ευρώπης η Ελλάδα

Για ανικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να δώσουν μια συνολική πολιτική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης έκανε εν τω μεταξύ λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, με αφορμή τα σενάρια περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

«Η περίπτωση της Ελλάδας χρησιμοποιείται ως «πειραματόζωο» για την αντιμετώπιση της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να δώσει σαφείς εξηγήσεις αναφορικά με την πορεία και την εξέλιξη των πραγμάτων σε σχέση με την ΕΕ, καθώς και με τις συνέπειες των ενδεχόμενων επιλογών της, είτε πρόκειται, όπως είπε, για «επιλεκτική χρεοκοπία», είτε για εθελοντική μετακύλιση ομολόγων, είτε για επαναγορά κρατικών ομολόγων μέσω ενιαίου μηχανισμού.

Επικρίσεις Ντ. Μπακογιάννη για τα περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας»

Από την πλευρά της αναφερθείσα στα περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη παρατήρησε ότι «όταν ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ερμηνεύει την απόφαση του Eurogroup με τον ίδιο τρόπο με τον Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να ανησυχεί».

«Ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη σπεύδοντας να αποδεχθεί την προοπτική της 'επιλεκτικής χρεωκοπίας'», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «μπορεί αυτή να μην ταυτίζεται με την κατάσταση χρεωκοπίας, αποτελεί όμως για την Ελλάδα ένα ακόμη και κυρίως κρίσιμο, βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, η επιλογή αυτή πριν διαμορφωθεί το πλαίσιο της συνολικής λύσης, «μειώνει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση που έχει ανάγκη η χώρα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα