Φρένο από τη «μαύρη» επέτειο

Ανήσυχοι οι επενδυτές στη Νέα Υόρκη
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:39

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ των επενδυτών εν όψει της σημερινής επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου συγκράτησαν την άνοδο των μετοχικών τιμών στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Η άνοδος μετριάστηκε ειδικά μετά την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας εν όψει πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη σημερινή επέτειο. Οι μετοχές τεχνολογίας, και ειδικά από τον τομέα ημιαγωγών, στήριξαν την αγορά.

Θετικά κινήθηκε επίσης και η αυτοκινητοβιομηχανία, μετά την ανακοίνωση της Ford ότι θα κλείσει το τρίτο τρίμηνο έστω με μικρά κέρδη παρά με τις ζημίες που είχε προβλέψει ενωρίτερα.

Αντίθετα, οι μετοχές του αεροπορικού κλάδου δέχθηκαν πιέσεις, καθώς η JP Morgan αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις καθαρές ζημίες της αεροπορικής βιομηχανίας για το 2002, στα 6,8 δισ. δολάρια -οι υψηλότερες καθαρές ζημίες όλων των εποχών- από τα 5,4 δισ. δολάρια. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε κατά το κλείσιμο 83,23 μονάδες, ποσοστό 0,98%, φθάνοντας στις 8.602,61 μονάδες. Με άνοδο 15,49 μονάδων, ποσοστό 1,19%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.320,09 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στα ψηλότερα επίπεδα σε διάστημα μιας εβδομάδας χθες, παραμονές της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι επενδυτές ξεπέρασαν τους φόβους σχετικά με την απειλή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων και τοποθετήθηκαν μαζικά σε επιλεγμένους τίτλους όπως των Philips και DaimlerChrysler.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι όγκοι των συναλλαγών κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, διαψεύδοντας ευχάριστα τις προβλέψεις για πάγωμα των αγορών παραμονές της επετείου και ενώ φουντώνουν τα σενάρια πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Το κλίμα είναι ελαφρώς θετικό λόγω φημών πως μεγάλα αμερικανικά ιδρύματα θα παρέμβουν ώστε η αγορά των ΗΠΑ να μην κλείσει σε αρνητικό έδαφος αύριο,» δήλωσε ο Λεξ Βέρκχαιμ, της Eureffect Asset Management.

Ενισχυμένες ήταν και οι μετοχές πετρελαίου (ΒΡ, Shell/Royal Dutch), ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών τιμών του αργού στα 30 δολάρια το βαρέλι.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 2,6% και 2,8%, αντίστοιχα.

Η μετοχή του ομίλου DaimlerChrysler ενισχύθηκε κατά 4,6% μετά την είδηση πως η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την κερδοφορία του έτους. Ενισχυμένη ήταν και η BMW, παρασύροντας τον κλαδικό δείκτη αυτοκινήτων 3,5% ψηλότερα. Η Philips, ενισχύθηκε κατά 7,1%.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα