Επίσπευση της διαδικασίας αναζήτησης λύσεων για την Ελλάδα επιθυμεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ εκτιμά ότι η δημοσιονομική κρίση στη χώρα απειλεί πλέον ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Westdeutsche Allgemeine Zeitung, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τις αγορές. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί και να χρηματοδοτήσει το χρέος της», αναφέρει.
«Όμως», συνεχίζει, «για την ώρα οι αγορές εγείρουν αμφιβολίες για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα το καταφέρει. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο πλέον ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ. Γι αυτό θα πρέπει να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με πειστικό τρόπο».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι θα πρέπει να επισπευτεί η διαδικασία αναζήτησης λύσεων. Ερωτηθείς πάντως, αν θα ήταν λύση η επαναγορά μέρος του ελληνικού χρέους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν ανοίγει τα χαρτιά του.
«Δεν θέλω να μπω τώρα σε εικοτολογίες για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα», αναφέρει. «Συμφωνήσαμε στο Eurogroup, ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε γρήγορα λύσεις, που τώρα επεξεργάζονται οι ομάδες εργασίας για το ευρώ. Μετά θα δούμε, ποιες εναλλακτικές υπάρχουν.»
Παράλληλα, τάσσεται εκ νέου κατά της έκδοσης ευρωομολόγων. «Θα ήταν λάθος», επιμένει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, «οι χώρες χρειάζονται ένα κίνητρο για να κάνουν καλή διαχείριση των δημοσιονομικών τους, κι αυτό το κίνητρο είναι τα υψηλά επιτόκια, που πρέπει να πληρώνει μια καταχρεωμένη χώρα. Αν δεν υπήρχαν, θα οδηγούσε στην απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στο ευρώ, το κοινό νόμισμα δεν έχανε τη σταθερότητά του. Αρα (τα ευρωομόλογα) δεν μπορεί να είναι η λύση».
Ο Σόιμπλε εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα βγει από την κρίση. «Είναι σημαντικό για την Ευρώπη να βγάλει τα σωστά διδάγματα» αναφέρει. «Ενισχύσαμε τον συντονισμό στον πολιτικό και χρηματοοικονομικό τομέα, δώσαμε βάρος στην ευρωστία των προϋπολογισμών και θέσαμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό νέο έλεγχο και όρους διαφάνειας. Δεν θα μείνουμε εκεί. Σκεπτόμαστε ποια επιπλέον εργαλεία χρειαζόμαστε για να περιορίσουμε τις αγορές στις κερδοσκοπικές κινήσεις. Όμως περνάει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρις ότου οι αγορές καταγράψουν αυτά τα μέτρα και κυρίως να τα πιστέψουν.»
Πηγή: Deutsche Welle