ΙΙF: Πρόοδος στις διαβουλεύσεις για τη νέα βοήθεια

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011 18:36
UPD:21:49

Στις συναντήσεις της Ρώμης για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι ιδιωτικών τραπεζών, σημειώθηκε πρόοδος, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

«Οι συμμετέχοντες, που εκπροσωπούν ιδιώτες επενδυτές κατόχους ελληνικών ομολόγων, συνέχισαν να διερευνούν με τους αξιωματούχους του δημόσιου τομέα πολλές δυνατότητες που αφορούν τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους της», ανέφερε εκπρόσωπος του IIF, υπό την αιγίδια του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος και συνεχίζονται οι συνομιλίες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ πολέμιοι και υπέρμαχοι των προτάσεων που έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο τραπέζι εμφανίζονται κορυφαίοι Ευρωπαίοι τραπεζίτες και αξιωματούχοι.

Αποστάσεις από τις προτάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πήρε σήμερα η Αγκελα Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να την αποκλείει κατηγορηματικά. «Δεν εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ARD.

«Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δείχνει ωστόσο ότι η χώρα έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με το χρέος. Προσπαθούμε να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να αποφύγουμε κάτι το οποίο είναι πολύ σκληρότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, και η Μέρκελ με τη σειρά της υπογράμμισε ότι η έκτακτη σύνοδος της Πέμπτης θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. «Θα μεταβώ μόνον αν υπάρχει αποτέλεσμα», τόνισε.

Υπερ της επαναγοράς ομολόγων ο Μπ. Σμάγκι

«Η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει απαρεγκλίτως το πρόγραμμα της τρόικας, ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των εταίρων της», αναφέρει το μέλος τους δ.σ. της ΕΚΤΕ Μπίνι Σμάγκι σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Εκτιμά επίσης ότι «η αλλαγή της εντολής του προσωρινού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕFSF), ώστε να μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, θα μπορούσε να επιτρέψει τόσο τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα βοήθεια όσο και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας».

«Αν υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επηρεαστεί», συμπληρώνει ο κ. Σμάγκι και τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό, να βάλουν φρέσκο χρήμα στο σύστημα και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις με ξένες τράπεζες, ώστε να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια.

Ο Ιταλός τραπεζίτης σημειώνει επίσης πως δεν είναι βέβαιος για το αν τα ευρωομόλογα αποτελούν την εύκολη οδό εξόδου από την κρίση. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η δέσμευση ότι όσοι έχουν χρέη θα τα αποπληρώσουν», καταλήγει.

Κατά της διαγραφής χρέους ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) Γιενς Βάιντμαν τάσσεται κατά της καθιέρωσης ευρωομολόγων απορρίπτοντας και την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

«Τίποτα δεν θα κατέστρεφε γρηγορότερα και μονιμότερα τα κίνητρα για μία συνετή δημοσιονομική πολιτική από την κοινή ευθύνη για τα κρατικά χρέη. Ακριβώς αυτό εννοούν ορισμένοι πολιτικοί και οικονομολόγοι με τη μορφή των ευρωομολόγων που προτείνουν ως λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας», λέει ο κ. Βάιντμαν στην κυριακάτικη «Bild am Sonntag». Ένα τέτοιο βήμα κατά τον κ. Βάιντμαν θα σημάνει ότι οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα αναλάβουν το σύνολο του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ που είναι και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ απορρίπτει και τη λύση της αναδιάρθρωσης, με διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους. «Η Ελλάδα καταναλώνει εμφανώς περισσότερα από όσα παράγει, ο κρατικός προϋπολογισμός της έχει μεγάλα ελλείμματα. Όσο αυτό δεν αλλάζει, ακόμα και η διαγραφή χρέους δεν θα επιφέρει πραγματική βελτίωση», λέει ο κ. Βάιντμαν.

Πολ Τόμσεν: Στην κόψη του ξυραφιού το ελληνικό χρέος

Στην κόψη του ξυραφιού είναι το ελληνικό χρέος, αν και ακόμα θεωρείται βιώσιμο, δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, προειδοποιώντας για την ανάγκη εφαρμογής με απόλυτη ακρίβεια του Προγράμματος Σταθερότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και εάν αυτή η λύση είναι επιλογή και του Ταμείου, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε: «Εδώ πρέπει να υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Το θέμα είναι η βιωσιμότητα του χρέους (debt sustainability). Η έκθεσή μας δείχνει σαφώς ότι, ναι, το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά είναι, όπως λέμε, στην κόψη του ξυραφιού (knife's edge). Οι πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν όπως έχουν προγραμματιστεί. Αλλιώς αμφισβητείται η βιωσιμότητα του χρέους. Ομως, με τη σταθερή και ισχυρή εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών και σύμφωνα με αυτά που έχουν συμφωνηθεί, το χρέος θα μειωθεί σταδιακά. Τα καλά νέα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την προηγούμενη Δευτέρα είναι ότι (το Εurogroup) αποφάσισε πως θέλει να εξετάσει τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους, ενδεχομένως εξετάζοντας και τη δυνατότητα να προσφέρει τη χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο, μια συζήτηση που μόλις άρχισε ακριβώς. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να είμαι συγκεκριμένος, αλλά και αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα