Ευ. Βενιζέλος: Εφικτή η επίτευξη λύσης για το χρέος

Στόχος μας να αποφύγουμε την επιλεκτική χρεοκοπία
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011 11:50

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση για το ελληνικό χρέος που εγγυάται την χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι τα μέσα του 2014 και θα αποτρέπει το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να κηρύξουν χώρα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεωκοπίας, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Επιτεύξιμη θεωρεί την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Associated Press εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, τονίζει ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποφύγει την επιλεκτική χρεοκοπία.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση για το ελληνικό χρέος που εγγυάται την χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι τα μέσα του 2014 και θα αποτρέπει το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να κηρύξουν χώρα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεωκοπίας, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών. Τονίζει ακόμη ότι υπάρχουν προτάσεις που δίνουν μια απάντηση σε αυτό που επιδιώκεται και την ίδια στιγμή δεν επιτρέπουν στους οίκους αξιολόγησης να δώσουν αυτή την αξιολόγηση.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε...να επιτύχουμε κάτι που θα είναι ασφαλές, θετικό για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και θα προστατεύει την Ελλάδα ως χώρα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», σημειώνει ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες του από τη Σύνοδο.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Την ίδια ώρα με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις εν όψει της κρίσιμης Συνόδου της Πέμπτης. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών και χαμηλόβαθμων στελεχών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την συνάντηση κορυφής στη 1 το μεσημέρι την Πέμπτη και σύμφωνα με πηγές εξετάζονται όλες οι επιλογές, όπως η επαναγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ δεν αποκλείεται πλέον και το ενδεχόμενο προσωρινής υποβάθμισή τους στο καθεστώς της «μερικής χρεωκοπίας».

Σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, είναι σε εξέλιξη εν τω μεταξύ στη Βουλή προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικές ελληνικές προτάσεις ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Δύο 24ωρα πριν από τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης για την εύρεση οριστικής λύσης για το ελληνικό χρέος, οι διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό σχήμα εντείνονται, προκειμένου να αποφασιστεί η διαπραγματευτική γραμμή που θα ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη εξετάζονται όλα τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για το τελικό πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα