Goldman Sachs: Η κοινή δημοσιονομική στρατηγική παίρνει σάρκα και οστά

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 16:45

Το πακέτο που συμφωνήθηκε από την ΕΕ όχι μόνο ανταπεξήλθε αλλά και υπερέβη τις προσδοκίες της αγοράς, υποστηρίζει σε σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs, καθώς υποδεικνύει την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να μην προχωρήσουν σε ένα αποδιοργανωτικό «κούρεμα» υπό τις παρούσες συνθήκες.

Τα μέτρα που προτάθηκαν για αποτροπή της εξάπλωσης της κρίσης είναι δεόντως στοχευμένα και φέρουν μεγάλη πολιτική βαρύτητα, τονίζει η Goldman Sachs. «Συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των θεμιτών κατά τη γνώμη μας μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημαντική παράλειψη θεωρεί η τράπεζα την μη αύξηση του κεφαλαίου του EFSF, καθώς οι χρηματοδοτικοί του πόροι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο νέο, διευρυμένο του ρόλου. Εκτιμά επίσης, ότι η ΕΚΤ έχει πλέον μεγαλύτερη άνεση για διενέργεια ανοιχτών πράξεων στην ευρύτερη αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, εάν χρειαστεί.

«Εν κατακλείδι, η ευρωζώνη έχει προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω στον εκ τον προτέρων καταμερισμό του κινδύνου με λιγότερους όρους», επισημαίνει, θεωρώντας ότι η ΕΚΤ μπορεί πλέον να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο κρίνοντας πότε απειλείται η χρηματοοικονομική σταθερότητα, πότε απαιτούνται αγορές ομολόγων και πότε πρέπει να επιμεριστούν οι δημοσιονομικές ευθύνες.

Σε συνδυασμό με μια βαθύτερη δομή διακυβέρνησης και πιο δίκαιους όρους ως προς την παροχή οικονομικής βοήθειας, η δημοσιονομική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά, καταλήγει η επενδυτική τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα