Σημαντικές απώλειες στις διεθνείς αγορές

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 19:07
UPD:19:28

ΜΕΓΑΛΗ πτώση σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο αποδίδεται σε σειρά αποθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων, στις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά του Ιράκ είναι θέμα χρόνου.

Μέσα στο κλίμα αυτό, η είδηση ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/12/243962.htm πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.084,9 μονάδες μειωμένος κατά 2,99%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.241,84 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 4,57% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.613,27 μονάδες με απώλειες 4,01%.

Οι βασικοί δείκτες του βρετανικού και του γαλλικού χρηματιστηρίου τον τελευταίο μήνα

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 3,89%, στις 3.445,16 μονάδες.

Στη Νέα Υόρκη, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημειώνουν πτώση κατά 1,33% και 1,31% αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που προσήλθαν στο ταμείο ανεργίας την περασμένη εβδομάδα ανήλθε απρόβλεπτα στο υψηλότερο σημείο πέντε μηνών. Πρόκειται για την τέταρτη άνοδο της ανεργίας της τελευταίες πέντε εβδομάδες αντανακλώντας εξασθένηση στην αγορά εργασίας, γεγονός που δεν προοιωνίζεται ενίσχυση της ανάκαμψης.

Τα στοιχεία οδήγησαν σε πτώση τη Wall Street και βύθισαν ακόμη περισσότερο στο κόκκινο τις ευρωπαϊκές αγορές, υπό την πίεση κυρίως της υψηλής τεχνολογίας και των ασφαλειών.

Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την κατάθεση του διοικητή της Fed Αλαν Γκρίνσπαν στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Αλαν Γκρίνσπαν ζήτησε από το Κογκρέσο να μην επιτρέψει την επιμήκυνση της περιόδου των δημοσίων ελλειμμάτων που θα μπορούσε να σπρώξει τα επιτόκια υψηλότερα.

Στην κατάθεσή του, ο Γκρίνσπαν δήλωσε: ''Η επιστροφή στο δημοσιονομικό κλίμα των συνεχών και ευρέων ελλειμμάτων εμπεριέχει τον κίνδυνο επιστροφής στην εποχή των υψηλών επιτοκίων, των χαμηλών επενδύσεων και της χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγικότητας''.

Μεταξύ, άλλων, ο πρόεδρος της Fed προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου να ανανεώσουν τους ελέγχους δαπανών που εκπνέουν στο τέλος αυτού του μήνα.

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται να προστεθούν στη χθεσινή έκθεση της Fed, όπου αναφέρεται ότι η αμερικανική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει επιβραδυνθεί http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/12/243822.htm .

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Η μετοχή της Philips κατέγραψε απώλειες άνω του 10% μετά την είδηση ότι η διοίκηση της εταιρείας αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις ημιαγωγών στο τρίτο τρίμηνο του 2002.

Η μετοχή της Vodafone υποχώρησε κατά 6,35%. Η UBS Warburg αναθεώρησε προς τα κάτω τη σύστασή της για τη βρετανική μετοχή σε "hold" από "strong buy".



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα