Πτώση στον απόηχο της Fed

Βούλιαξαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:39

ΠΤΩΣΗ κατέγραψε η Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στον απόηχο των προειδοποιήσεων του διοικητή της Φέντεραλ Ρεζέρβ και των νέων αποθαρρυντικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.

Ο Αλαν Γκρίνσπαν στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου δεν κατάφερε να απομακρύνει τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των ανέργων που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση χορήγησης επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα της 7ης Σεπτεμβρίου σημείωσε μεγάλη αύξηση. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) απώλεσε συνολικά 201,76 μονάδες, ποσοστό 2,35%, φθάνοντας στις 8.379,41 μονάδες. Με πτώση 35,77 μονάδων, ποσοστό 2,72%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.279,68 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «βούλιαξαν», καθώς η προειδοποίηση της Philips Electronics για τις πωλήσεις της και τα αποθαρρυντικά νέα για την πορεία της οικονομίας υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Επίσης, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των προβλέψεων για την οικονομία της Ευρωζώνης επισκίασαν τις ελπίδες για ανάκαμψη. Τις πιέσεις ενέτειναν και οι ανησυχίες για επικείμενη επίθεση στο Ιράκ, γεγονός που μπορεί να εκτινάξει στα ύψη τις τιμές ενέργειας και να πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip υποχωρούσε κατά 3,5%, μετά το προχθεσινό κλείσιμο στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Στις μετοχές που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση περιλαμβάνεται αυτή της Vodafone, η οποία έχασε 6% της αξίας της, εν μέσω ανησυχιών για αναθεώρηση προς τα κάτω του ενεργητικού της αλλά και μετά την υποβάθμιση της επενδυτικής κατάταξής της από τη UBS. Η μετοχή της France Telecom σημείωσε επίσης μεγάλη πτώση, καθώς η αγορά ανέμενε με αγωνία την έκβαση της συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου της. Η μετοχή της BAE Systems υποχώρησε κατά 14%, μετά τα απογοητευτικά κέρδη που ανακοίνωσε η εταιρεία. Πιέσεις δέχθηκαν επίσης και ο κλάδος των ασφαλειών, των αυτοκινήτων, του χάλυβα και των χημικών.

Τέλος, το Τόκιο έκλεισε με άνοδο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, αφού οι μετοχές κατάφεραν να καλύψουν τις αρχικές ζημίες, χάρη στο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα