ΗΠΑ: Διατηρούν την αξιολόγηση «ΑΑΑ» Moody's, Fitch

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 09:41
UPD:12:43
REUTERS/JASON REED

Την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» κατάφεραν να διατηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη την τελευταία στιγμή για αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου.

Μετά την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου και από τη Γερουσία, οι οίκοι Moody's και Fitch επιβεβαίωσαν την αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ανακοίνωσαν εξάλλου ότι οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι αρνητικές, υποδηλώνοντας ότι δεν αποκλείεται μια υποβάθμιση εντός των επόμενων 12-18 μηνών.

Ο κινεζικός οίκος Dagong υποβάθμισε πάντως το αξιόχρεο των ΗΠΑ στο επίπεδο «Α» με αρνητική προοπτική, από «Α+», υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία του Κογκρέσου δεν βελτιώνει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Εγκρίθηκε οριστικά το ν/σ για το χρέος

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού με 74 ψήφους υπέρ και 26 κατά, εξαλείφοντας την απειλή της κήρυξης στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ. Ακολούθησε αμέσως η κύρωση της συμβιβαστικής συμφωνίας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου με 269 ψήφους υπέρ και 161 κατά, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε δηλώσεις του μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία ο Ομπάμα σημείωσε μεταξύ άλλων πως η συμφωνία για το χρέος είναι ένα «σπουδαίο πρώτο βήμα», προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί και τα δύο κόμματα να εργαστούν με στόχο την κατάρτιση ενός μεγαλύτερου σχεδίου.

Στη δήλωσή του από το Ρόουζ Γκάρντεν στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι προσβλέπει πλέον σε μια φορολογική μεταρρύθμιση, που θα προέλθει από διακομματικές διαπραγματεύσεις, με μία ισορροπημένη προσέγγιση στο θέμα αυτό.

Αναγνώρισε εξάλλου ότι ο διάλογος για το δανεισμό των ΗΠΑ απετέλεσε τροχοπέδη για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο κομμάτων αποτελεί προσωρινή λύση για τους αναλυτές, που κρίνουν ότι δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα, που οδηγούν σε τόσο υψηλά επίπεδα δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Τι προβλέπεται

Η συμφωνία θα επιτρέψει στον πρόεδρο Ομπάμα να αυξήσει το όριο κρατικού χρέους τουλάχιστον κατά 2,1 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, προβλέπει τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 2,4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι περικοπές είναι σχετικά ήπιες, ώστε να προστατευθεί η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Οι δαπάνες για το δημοσιονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου θα είναι μειωμένες μόλις κατά έξι δισ. δολάρια, παραμένοντας πάνω από το ένα τρισ. δολάρια.

Η συμφωνία προβλέπει παράλληλα τη σύσταση 12μελούς επιτροπής -που θα αποτελείται από ισάριθμα μέλη Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών- και θα αναλάβει την ανεύρεση τρόπων για την εξοικονόμηση 1,5 τρισ. δολαρίων επιπλέον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα