Τόνωση της απασχόλησης μέσω ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 09:59

Tα μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης μέσα από το θεσμό της κοινωνικής οικονομίας θα βρεθούν στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης κατά την οποία ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, θα παρουσιάσει τις σχετικές δράσεις που προωθούνται με επίκεντρο τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Με το σχετικό νομοσχέδιο, που ήδη εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δημιουργείται το πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, θεσπίζεται ένας νέος τύπος επιχείρησης, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), και αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στην κοινωνική οικονομία.

Όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», πρόκειται για επιχειρήσεις ειδικής μορφής που δεν θα έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα πέραν της αμοιβής για τα μέλη που θα απασχολούν, οι οποίες θα προσφέρουν υπηρεσίες που θα αφορούν στο κοινωνικό σύνολο (περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία κ.λπ.).

Για τη σύσταση και τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης κοινοτικών πόρων μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας ύψους 60 εκατ. ευρώ με δυνατότητα αύξησης του ποσού σε 100 εκατ. ευρώ.

Τα μέλη της ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π. μπορεί να είναι και εργαζόμενοί της και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία. Στις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ένταξης πρέπει οι εργαζόμενοι να προέρχονται από ευάλωτες ομάδες σε ποσοστό τουλάχιστον 40%.

Τα κέρδη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. δεν θα διανέμονται στα μέλη της παρά μόνο στους εργαζομένους σε αυτήν. Τα κέρδη θα διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού κατά 60% για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ποσοστό 35% θα διανέμεται στους εργαζομένους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας.

5μηνες συμβάσεις

Το πρόγραμμα θα προβλέπει 5μηνες συμβάσεις απασχόλησης σε κοινωφελή έργα με μηνιαίο μισθό 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Η υλοποίησή του θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές του Σεπτεμβρίου από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, την τριετία 2012-2014 εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθούν έως 60.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που θα «επιστρατευθούν στη μάχη» κατά της ανεργίας, είναι συνολικού προϋπολογισμού 283,6 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα