Σε κλοιό πιέσεων Ισπανία και Ιταλία

Διευρύνονται τα spread των 10ετών ομολόγων
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 11:24
UPD:15:41
EPA/MANUEL H. DE LEON

Νέες πιέσεις δέχονται σήμερα τα ισπανικά και τα ιταλικά 10ετή ομόλογα καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού.

Το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund διευρυνόταν εκ νέου νωρίτερα. Συγκεκριμένα, το ιταλικό spread διευρύνονταν κατά 12 μονάδες βάσης στις 386 μονάδες βάσης, ενώ το ισπανικό διευρυνόταν κατά 13 μονάδες στις 402 μονάδες βάσης.

«Δείχνει απλά να είναι μια συνέχεια της τάσης για αποφυγή ρίσκου», σχολίασε trader. «Οι μετοχές παντού δείχνουν να βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. (Το Βέλγιο) είναι πιθανώς το επόμενο πιο αδύνατο κράτος μετά την Ιταλία. Δεν μα εκπλήσσει ότι δυσκολεύονται», πρόσθεσε.

Τα αντίστοιχα βελγικά και γαλλικά spread ανήλθαν νωρίτερα σε νέα υψηλά, στις 209 και 81 μονάδες βάσης αντίστοιχα, υποδηλώνοντας ότι οι αρνητικές επιδόσεις της Ιταλίας έχουν ενισχύσει τους φόβους για μετάδοση της κρίσης στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Χθες, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων διευρύνθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά -πάνω από το 6%- σε επίπεδα ανάλογα με τις αποδόσεις των ισπανικών τίτλων.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, συναντήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωζώνη.

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη», δήλωσε ο Γιούνκερ στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της δίωρης συνάντησης.

«Συμφωνώ με όσα είπε ο κ. Γιούνκερ. Είχαμε μια μακρά και παραγωγική συζήτηση», ανέφερε από την πλευρά του ο Τζούλιο Τρεμόντι.

Εξάλλου, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα ενώπιον του ιταλικού Κοινοβουλίου. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να αναφερθεί στην κατάσταση της ιταλικής οικονομίας και στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να υιοθετηθούν για την τόνωσή της κατά τη δύσκολη αυτή φάση, στις 17:30 τοπική ώρα στην βουλή (18:30 ώρα Ελλάδος) και στις 19:30 στη γερουσία.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Επίτροπος για Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν είχε συζήτηση με τον Τρεμόντι το απόγευμα της Δευτέρας και ότι δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε κάποιο πακέτο διάσωσης της Ιταλίας.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα εκδώσει ένα ανακοινωθέν αργότερα εντός της ημέρας για την κατάσταση στις χρηματαγορές.

«Η απόδοση των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων έφθασε σε νέα ύψη ρεκόρ. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και τρομακτικό», σχολίασε ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE. «Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ ανέφερε από την πλευρά του ότι το πρόβλημα της Ιταλίας και της Ισπανίας ούτε καν συζητήθηκε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο, στο οποίο προήδρευσε αντικαθιστώντας την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ιταλία και την Ισπανία

Η Κομισιόν για την Ιταλία και την Ισπανία

Την ίδια στιγμή, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο -ο οποίος έχει κηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 20 Νοεμβρίου- συναντάται το μεσημέρι με την υπουργό Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο.

Οπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, κατά τη συνάντηση θα αναλυθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις χρηματαγορές, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες.

Η συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετέχουν ακόμη ο υπουργός Συγκοινωνιών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χοσέ Μπλάνκο, ήταν ένας από τους λόγους που ο Θαπατέρο αποφάσισε να αναβάλει τις διακοπές του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα