«Βουτιά» στα ασιατικά χρηματιστήρια

Έτοιμες να αναλάβουν δράση G7 και G20
Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2011 06:42
UPD:09:45

Tα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραφαν σημαντικές απώλειες μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ από την S&P και τις παρενέργειες της απόφασης.

Τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά τους ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση «των εντάσεων που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξη», δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, καλωσορίζοντας «τις αποφασιστικές πράξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Παράλληλα, τη δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα, συντονισμένα μέτρα για τη στήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης υπογραμμίζουν σε σημερινό ανακοινωθέν τους και οι υπουργοί Οικονομικών του G20.

«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις προσεχείς εβδομάδες και θα συνεργαστούμε όπως αρμόζει, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη ρευστότητα στις χρηματαγορές», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Νότια Κορέα.

Εν τω μεταξύ, τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραφαν σημαντικές απώλειες μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ από την S&P και τις παρενέργειες της απόφασης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2032136 , ενώ οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν τις πρόσφατες μεγάλες απώλειές τους, υποχωρώντας κάτω από τα 85 δολ/βαρέλι, καθώς εκτιμάται πως η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης αργού.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε με πτώση 2,2% στις 9.097,56 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 9.057,39 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε στις 782,86 μονάδες, μειωμένος κατά 2,3%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρούσε 4% στις 20.109,49 μονάδες, ενώ στη Σεούλ ο δείκτης KOSPI έπεφτε πάνω από 6% (απώλειες 6,3% λίγο μετά τις 08.00 ώρα Ελλάδος, όταν λίγο μετά το άνοιγμα έχανε 1,3%). Τέλος, στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχωρούσε 1,8% στις 4.030,80 μονάδες, ενω οι δείκτες σε Σιγκαπούρη και Ταϊβάν έκαναν «βουτιά» 3,7% και 2,6% αντίστοιχα. Στην Κίνα ο Shanghai Composite έχανε 3%.

REUTERS

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της G7 μετά από τηλεφωνική τους συνδιάσκεψη, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Είμαστε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξή μας και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές πράξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν ουσιαστική μείωση του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα. Στην Ευρώπη, η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αποφάσισε ουσιαστικά μέτρα με τα οποία θα προωθηθεί η βελτίωση της (οικονομικής) κατάστασης της Ελλάδας και άλλων κρατών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, χάρη κυρίως στην ευελιξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σχετικά με την εκτέλεση των ειλημμένων συμφωνιών, καλωσορίζουμε τις δηλώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

«Δεσμευόμαστε», συνεχίζει η ανακοίνωση, «να προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα και να υποστηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με προσπάθειες για συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία, θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ δεν θα σημειωθεί καμία αλλαγή στις θεμελιώδεις εγγυήσεις που πήραν η Ισπανία και η Ιταλία, μετά τις πρόσφατες οικονομικές αναταραχές που αντιμετωπίζουν».

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ξεκάθαρο πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι ένα ασυνήθιστο μέτρο, που αποφασίστηκε εξαιτίας ιδιαίτερων και μοναδικών καταστάσεων, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των G7 που καταλήγει: «Επιβεβαιώσαμε το κοινό ενδιαφέρον που έχουμε για ένα δυνατό και σταθερό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να συνεργαστούμε ως ενδείκνυται, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στις αγορές».

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των G7 χαιρέτισε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε δήλωσή της ανέφερε:

«Χαιρετίζω τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των Γάλλων και Γερμανών ηγετών και της G7 και την ανανεωμένη δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά τρόπο συντονισμένο ώστε να εγγυηθούν τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στις χρηματαγορές».

«Η συνεργασία αυτή», εκτίμησε, «θα συντείνει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης και θα ευνοήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των κορυφαίων στελεχών της, ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ καλωσορίζει τις αποφάσεις της Ισπανίας και Ιταλίας να προχωρήσουν σε νέα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και προτρέπει τις δύο κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους ταχέως.

Νωρίτερα, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ώστε να διευκολυνθεί η επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Εκφράζουν εξάλλου την ευχή τα εθνικά κοινοβούλια στην ευρωζώνη, «έως τα τέλη Σεπτεμβρίου» να εγκρίνουν τη συμφωνία αυτή.

Στην ίδια ανακοίνωση η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ κι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί δίνουν έμφαση «στη δέσμευσή τους να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές στην ευρωζώνη».

Οι δύο ηγέτες χαρακτηρίζουν συγχρόνως «σημαντικές» τις κινήσεις που κάνουν οι κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Ισπανία, με τον σκοπό να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματα, εκφράζοντας την επιθυμία "αυτές να υλοποιηθούν, ταχέως».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα