Γκάιτνερ: Υπερβολικά άστοχη η απόφαση της S&P

Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2011 06:52
UPD:11:39

«Υπερβολικά άστοχη», χαρακτήρισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, την απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει την αξιολόγησή της για το μακροπρόθεσμο χρέος των ΗΠΑ κατά μια βαθμίδα, από το AAA στο AA+, επικαλούμενη «πολιτικούς κινδύνους», καθώς και τα προβλήματα χρέους και ελλείμματος.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα πριν οι ΗΠΑ ανακτήσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ, ενώ όπως εκτίμησε στο σχετικό ανακοινωθέν του, η προοπτική για την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους είναι αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή και νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 ως 18 μήνες http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2032174 .

Στην πρώτη του αντίδραση το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος του οίκου κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας, με τις οποίες αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.

Εν τω μεταξύ, η Fitch Ratings εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

«Η αναθεώρηση θα επικεντρωθεί στα θεμελιώδη του αμερικανικού χρέους συγκριτικά με τις άλλες χώρες που έχουν αξιολόγηση "ΑΑΑ" και στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές υπό το φως της συμφωνίας της 2ας Αυγούστου», αναφέρει ο οίκος σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Η Fitch προειδοποιεί ότι η πρόσφατη συμφωνία για αύξηση του ορίου δανεισμού αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας για την υιοθέτηση ενός αξιόπιστου σχεδίου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν την αξιολόγηση "ΑΑΑ" μεσοπρόθεσμα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα