Σταθεροποίηση στις αγορές

Μετά τις δηλώσεις G7, ΕΚΤ
Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2011 11:00
UPD:11:41

Στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX υποχωρούσε κατά 0,2%.

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι διεθνείς δεσμεύσεις για διασφάλιση της σταθερότητας φαίνεται πως παρέχουν κάποια ανακούφιση στους επενδυτές.

Στις 10:32 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 0,6% στις 981,26 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κέρδιζε 0,3%, στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX υποχωρούσε κατά 0,2% και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχυόταν κατά 1%.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 δήλωσαν σήμερα τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση «των εντάσεων που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξη».

Τη δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα, συντονισμένα μέτρα για τη στήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης υπογραμμίζουν σε σημερινό ανακοινωθέν τους και οι υπουργοί Οικονομικών του G20.

«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις προσεχείς εβδομάδες και θα συνεργαστούμε όπως αρμόζει, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη ρευστότητα στις χρηματαγορές», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Νότια Κορέα.

Καθοριστική θεωρείται εξάλλου και η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να εφαρμόσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Πρόκειται για μία κίνηση την οποία ανέμεναν οι διεθνείς χρηματαγορές, κρίνοντας πως πιθανόν θα μπορέσει να σταματήσει τη διεύρυνση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

REUTERS

Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΚΤ καλωσορίζει τις αποφάσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας να προχωρήσουν σε νέα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και προτρέπει τις δύο κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους ταχέως.

«Βουτιά» στα ασιατικά χρηματιστήρια

Τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψαν πάντως σημαντικές απώλειες στον απόηχο της προχθεσινής υποβάθμισης των ΗΠΑ.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε με πτώση 2,2% στις 9.097,56 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 9.057,39 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε στις 782,86 μονάδες, μειωμένος κατά 2,3%.

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ οι απώλειες περιορίστηκαν μετά την άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών. Έτσι, ο βασικός δείκτης υποχωρούσε αργά το απόγευμα (τοπική ώρα) κατά 1,9%, έχοντας βυθιστεί νωρίτερα σε ποσοστό άνω του 4%.

Υποχωρούν τα επιτόκια Ισπανίας, Ιταλίας

Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια των 10ετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων υποχωρούν κάτω από το 6%, έπειτα από την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα εφαρμόσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Νωρίς το πρωί, τα επιτόκια των 10ετών ιταλικών ομολόγων έπεφταν στο 5,602% έναντι 6,189% την Παρασκευή, ενώ τα επιτόκια των αντίστοιχων ισπανικών ομολόγων έπεφταν στο 5,507% από 6,271% την Παρασκευή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα