Μίνι σοκ στα ευρωχρηματιστήρια

Μικτές τάσεις στη Νέα Υόρκη
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2002 00:01

ΜΙΝΙ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ σοκ προκάλεσαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της France Telecom, με το κλίμα να επιδεινώνεται περισσότερο στις αγορές έπειτα από την προειδοποίηση που απηύθυνε η αμερικανική Lucent για την κερδοφορία του ομίλου και τους φόβους για αυξημένες αποζημιώσεις για τη χρήση αμίαντου από την Allianz.

Αυξανόμενοι φόβοι πολέμου με το Ιράκ ώθησαν τις τιμές πετρελαίου στα ύψη και έκαναν ακόμη πιο αρνητικό το κλίμα στα χρηματιστήρια, την ώρα που η αμερικανική οικονομία έστελνε για μια ακόμη φορά αντιφατικά στοιχεία.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,9% και 2,4%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί κατά 2,6% σε εβδομαδιαία βάση.

Η μετοχή της Allianz έχασε το 9,5% της αξίας της, ενώ μεγάλες ήταν οι απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι τηλεπικοινωνίες κλονίσθηκαν, με τη μετοχή της France Telecom να υποχωρεί στα εννέα ευρώ, από 27,7 ευρώ που ήταν η τιμή εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως ο τομέας τηλεπικοινωνιών έχει φτάσει πολύ κοντά στο ναδίρ και ότι η χρονική στιγμή έναρξης της πολυπόθητης ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα χρειασθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου να προωθήσουν τα σχέδια εξυγίανσης.

Mεικτή ήταν η εικόνα που παρουσίασε η Wall Street κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας στηρίχθηκαν ελαφρώς από τις ενθαρρυντικές προβλέψεις της κατασκευάστριας λογισμικού Adobe, όμως οι δυσοίωνες προοπτικές για το βιομηχανικό κολοσσό Honeywell και η απειλή του πολέμου στο Ιράκ επηρέασαν αρνητικά τα blue chip. Η μετοχή της Honeywell υποχώρησε περισσότερο από 15% επηρεάζοντας και τις μετοχές της United Technologies και της General Electric. Ο αμερικανικός κολοσσός υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το τρίτο τρίμηνο και ολόκληρο το τρέχον έτος, εξηγώντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη, ειδικά στον τομέα της αεροναυπηγικής. Η προειδοποίηση της Honeywell επισκίασε τα καλύτερα απ΄ό,τι αναμένονταν στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα