Λίγο πριν από το «κόκκινο»

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2002 00:10
UPD:19/09/2002 02:52

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας ξεπέρασε το στόχο του 3%. Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως.

Σύμφωνα πάντως με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας έχει ήδη ενημερωθεί ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002 ανήλθε στα 37 δισ. ευρώ ή στο 3,5%. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 0,5% περισσότερο από το στόχο που είχε τεθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας, μια συμφωνία ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υποστηριχθεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Στις αρχές του έτους η Γερμανία είχε δεχθεί τις προειδοποιήσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από τον σχεδιασμό πως το έλλειμμα θα αυξανόταν στο 2,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πολύ κοντά στο 3% της Ε.Ε. Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να ισοσκελίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια του 2004. Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχει δηλώσει πως η χώρα δεν αναμένει κάποια προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια του 2002, παραδέχθηκε ωστόσο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Ερνστ Βέλτεκε, δήλωσε ότι η Γερμανία πλησιάζει επικίνδυνα το ανώτατο όριο του ελλείμματος, (3%), σε σχέση με το ΑΕΠ προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν προβλέπεται υπέρβασή του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Berliner Zeitung» ο Γερμανός τραπεζίτης επισημαίνει ότι οι φορολογικές μειώσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση οδηγούν σε μείωση των φορολογικών εσόδων «με αποτέλεσμα να πλησιάζουμε το κριτήριο του 3% που προσδιορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ωστόσο, εξακολουθούμε να έχουμε την άποψη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας δεν θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Χαν Αϊχελ διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο «θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει μέσα στα όρια που έχουν τεθεί από το σύμφωνο» και αναμένει το δημόσιο χρέος της χώρας του να παραμείνει κάτω από το 3%. Σημειώνεται ότι η Γερμανία είχε υποστηρίξει με σθένος το Σύμφωνο.

Οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κοπεγχάγη επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο Σύμφωνο Σταθερότητας, παρά το γεγονός πως άλλες δύο χώρες πλην της Γερμανίας, η Γαλλία και η Ιταλία, βρίσκονται κοντά στο να παραβιάσουν το όριο, κάτι που έχει ήδη παραδεχθεί η Πορτογαλία.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης συναντούν δυσκολίες στο να καταφέρουν να μπορέσουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους το 2004, υπόσχεση που έχουν δώσει στις αρχές της Ε.Ε.

Η οικονομική πραγματικότητα έχει αλλάξει πολλές από τις θέσεις των χωρών και οι Ιταλοί υπουργοί ζητούν ανοιχτά να ερμηνεύονται με μεγαλύτερη ελαστικότητα οι όροι του Συμφώνου. Στη διήμερη συνάντηση των υπουργών και των κεντρικών τραπεζιτών η Ρώμη φάνηκε να μην βρίσκει υποστηρικτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα