Αντλήθηκαν 812,5 εκατ. ευρώ από τα εξάμηνα έντοκα

Μικρή μείωση του επιτοκίου στο 4,85%
Τρίτη, 09 Αυγούστου 2011 12:26
UPD:16:15

Ποσό ύψους 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να υποχωρεί ελαφρώς σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία της 12ης Ιουλίου, σε 4,85% από 4,9%.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,913 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,06 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

Οι ξένοι επενδυτές απορρόφησαν το 25% του ποσού, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου. Στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Ιουνίου οι επενδυτές είχαν καλύψει το 22%.

Η σημερινή δημοπρασία είχε κατά κάποιο τρόπο έκτακτο χαρακτήρα, δεδομένου ότι με βάση τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, όπως είχε ανακοινωθεί από τον Πέτρο Χριστοδούλου, δεν θα γίνονται εκδόσεις ΕΓΔ τους μήνες Αύγουστο και Δεκέμβριο κάθε έτους.

Ο ορισμός της δημοπρασίας υπαγορεύτηκε από ταμιακές δυσκολίες του δημοσίου, αφού παρά τις καταβολές των δόσεων (έως την 5η) από το μηχανισμό στήριξης, το ταμιακό έλλειμμα του προϋπολογισμού κάθε μήνα υπερβαίνει τον αρχικό προγραμματισμό.

Επίσης εντός του Αυγούστου λήγουν και τρίμηνα έντοκα, συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ, έκδοσης Μαΐου, ενώ στις 20 του μηνός λήγει και το πενταετές ομόλογο, ύψους 5,9 δισ. ευρώ.

ΛΑΟΣ: Η ανάκαμψη είναι ακόμη εφικτή, αν υπάρξει σοβαρότητα

«Αν παρακολουθήσει κανείς την κλίμακα των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων, θα διαπιστώσει ότι αν υπάρξει σοβαρή διαχείριση της κατάστασης, υπάρχουν σαφώς περιθώρια ανάκαμψης», ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Σίσσυ Αλιγιζάκη, σε δήλωσή της σχετικά με τη δημοπρασία των εντόκων εξάμηνης διάρκειας



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα