Μένει από καύσιμα η «ατμομηχανή»

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2002 01:15
UPD:19/09/2002 02:48

Ο ρυθμός ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης είναι από τους χαμηλότερους των δώδεκα οικονομιών.

Ενώ το σύνολο της οικονομίας της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,1% στο 2002, στη Γερμανία ο ρυθμός ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος αναμένεται να περιοριστεί στο 0,75% - μία εκτίμηση που ανήκει στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Αϊχελ.

Στο δεύτερο τρίμηνο, πάντως, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,3% σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2002, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα άνω (σε 0,3% από 0,2%).

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προέβη στην εκτίμηση ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν παρέχουν ένδειξη ότι αναπτυξιακοί ρυθμοί θα επιταχυνθούν στο δεύτερο ήμισυ του 2002 και ότι οι πλημμύρες, που καταφέρουν ισχυρά πλήγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δεν αναμένεται να έχουν, συνολικά, ανασταλτική επίδραση.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι σημαντικές και να επαναφέρουν σε τροχιά επιβράδυνσης τη γερμανικής οικονομία, η οποία, ως γνωστόν, είχε εισέλθει πέρυσι σε ύφεση,. Επισημαίνουν επίσης ότι οι φορολογικές μειώσεις που είχαν ήδη προγραμματισθεί, αναβλήθηκαν ήδη, προκειμένου να εξασφαλισθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών.

Ο Έντμουντ Στόιμπερ, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών έχει διαβεβαιώσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να φέρει εμπόδιο στο κυβερνητικό σχέδιο για καθυστέρηση των φορολογικών μειώσεων, στη συζήτηση στην Ανω Βουλή, ωστόσο θα ανακαλέσει το μέτρο αυτό σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η Μπούντεσμπανκ στη μηνιαία έκθεσή της επισημαίνει ότι η εθνική οικονομία παραμένει ευάλωτη στους πάσης φύσεως κλυδωνισμούς, λαμβάνοντας υπόψιν και τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που αναμένεται να απομυζήσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό κορβανά. Επισημαίνει ωστόσο ότι η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να σημειώσει βελτίωση στο τρίτο τρίμηνο.

Οι επενδυτές πάντως αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς βλέπουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τη βιομηχανική δραστηριότητα να μειώνονται, ενώ αντίθετα αυξάνεται η ανεργία στη χώρα.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιούλιο για δεύτερο συνεχή μήνα, ενώ και οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά την ίδια περίοδο, και μάλιστα με τον υψηλότερο ρυθμό από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Τον Ιούλιο, εξάλλου, η ανεργία ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη στη χώρα το 2003 αναμένεται να φθάσει το 2%, ενώ για το τρέχον έτος εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί κατά 0,75%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα