Το φλέγον ζήτημα

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2002 02:36
UPD:19/09/2002 02:42

Η ανεργία αποτελεί ενδεχομένως το σημαντικότερο θέμα των εκλογών για το οποίο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει δεχθεί έντονη κριτική. Αιτία, η αδυναμία του να ανταποκριθεί στην προεκλογική του δέσμευση για μείωση του αριθμού των ανέργων κάτω από τα 3,5 εκατομμύρια άτομα. Είχε δηλώσει μάλιστα πως εάν δεν το κατάφερνε, δεν θα άξιζε να επανεκλεγεί.

Τον Αύγουστο ο αριθμός των Γερμανών χωρίς εργασία συνέχισε να αυξάνεται με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να παραμείνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Ο Σρέντερ προτείνει δέσμη ήπιων μέτρων, μεταξύ των οποίων η μετατροπή των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την απασχόληση σε κέντρα ευρέσεως εργασίας και χαλάρωση των περιορισμών σε ό,τι αφορά την προσωρινή απασχόληση. Οι προτάσεις αυτές είναι σχεδόν ταυτόσημες με τις αντίστοιχες που παρουσίασε ο Στόιμπερ.

Όπως παρατηρεί η Wall Street Journal, κανένας από τους δύο δεν κάνει λόγο για μείωση των υψηλών φόρων κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις ή για τους περιορισμούς που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την απόλυση των εργαζομένων - κανονισμοί που αποθαρρύνουν τις εταιρείες να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό.

«Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν είναι προσανατολισμένο στην αγορά. Και τα δύο έχουν κυρίως κοινωνικό ορίζοντα», λέει ο Γκοτφράιντ Χέλερ, εταίρος της εταιρείας επενδύσεων Fiduka Depotverwaltung.

Η ειδική επιτροπή για την απασχόληση που ορίστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτείνει στην έκθεσή της μεταξύ άλλων τη μετατροπή των γραφείων ανεργίας σε υπηρεσίες για εξασφάλιση μερικής απασχόλησης και για να ασκηθεί πίεση σε ενδιαφερόμενους, ώστε να δεχθούν τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα σε μία τριετία, εάν επιτύχουμε ορισμένες προϋποθέσεις», τόνισε ο Πέτερ Χαρτς πρόεδρος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, παραδίδοντας το σχέδιο στον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σύμφωνα με τις προτάσεις Χαρτς:

-τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους που αντλούνται από τις κεφαλαιαγορές από την κρατική Kreditanstalt fuer Wiederaubfrau θα παρέχονται σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους.

-οι άνεργοι που αρνούνται να αναλάβουν την εργασία που τους προσφέρεται δεν θα λαμβάνουν πλέον επίδομα εργασίας.

-τα 325 ευρώ μηνιαίως που μπορούν να κερδίζουν οι Γερμανοί χωρίς καταβολή φόρου και κοινωνική εισφορά θα αυξηθούν στα 500 ευρώ για οικιακούς εργάτες, όπως καθαριστές. Για την ενθάρρυνση της αυτοαπασχόλησης, τα έσοδα μέχρι 25.000 ευρώ ετησίως θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 10%, έναντι 19,9% σήμερα.

-τα 181 γραφεία εργασίας στη Γερμανία θα μετονομασθούν σε «Εργατικά Κέντρα» με αντικείμενο την ανεύρεση ατόμων για πλήρωση θέσεων εργασίας.

-οι 600.000 Γερμανοί άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών θα μπορούν να βγαίνουν από τις λίστες ανέργων χωρών να χάνουν το δικαίωμα επιδόματος ανεργίας.

Ωστόσο, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων αντί να τύχει ευρύτατης αποδοχής και υποστήριξης από το κοινό, δείχνει να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Η Ανεγκρέτ Γκελμ είναι μία από τις πολλές ανέργους κι αυτό που σήμερα την εξοργίζει είναι ο τρόπος που μετέρχεται ο Γκέρχαρντ Σρέντερ για να την οδηγήσει, όπως και άλλους ανέργους, στην εργασία.

«Δεν μπορούν να με υποχρεώσουν να αναλάβω εργασία για την οποία δεν ενδιαφέρομαι» δηλώνει η κ. Γκελμ, που την ίδια ώρα μοιράζει στο δρόμο ενημερωτικά φυλλάδια και συγκεντρώνει υπογραφές κατά των προτάσεων της επιτροπής, μπροστά από το Γραφείο Ανεργίας, στο Ντούιζμπουργκ, πόλη στην περιοχή του Ρουρ.

Παρεμφερείς με τις προτάσεις της επιτροπής είναι και οι προτάσεις του Εντμουντ Στόιμπερ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα