Νοσταλγούν το μάρκο

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2002 02:56
UPD:19/09/2002 13:33

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από το 50% των Γερμανών επιθυμούν να επανακαθιερωθεί το μάρκο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι η πολυπληθέστερη ευρωπαϊκή χώρα διάκειται εχθρικά στο ενιαίο νόμισμα. Η αύξουσα αυτή δυσαρέσκεια προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η Γερμανία πολύ γρήγορα υποδέχθηκε θετικά το ευρώ, μετά την έλευσή του τον Ιανουάριο.

Αιτία; Οι ανατιμήσεις. Σειρά άρθρων της εφημερίδας Bild ανέφεραν ότι καταστήματα, εστιατόρια και ταξί προχώρησαν σε αύξηση των τιμών μετά τη μετάβαση στο ευρώ. Η έρευνα αναφέρει ότι με την αλλαγή του νομίσματος, από μάρκα σε ευρώ, ορισμένες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν να αυξήσουν τις τιμές τους κατά 50% ή και περισσότερο. 'Εχει μάλιστα επινοηθεί και νέα λέξη, η «teuro» που είναι κράμα των λέξεων euro και teuer (ακριβό).

Σύνοδος κορυφής για το ευρώ

Στις 24 Μαϊου, η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε την σύγκληση «συνόδου κορυφής για το ευρώ», προκειμένου να συζητηθούν οι ανησυχίες των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών σε πολλά προϊόντα.

Η υπουργός Προστασίας Καταναλωτή Ρενάτε Κίναστ είχε δηλώσει τότε ότι «οι καταναλωτές είναι εξοργισμένοι από την ξεδιάντροπη αύξηση των τιμών. Αυτά που συμβαίνουν κάθε άλλο παρά είναι προς όφελος των καταναλωτών. Ο Οτμαρ Ισιγκ, εκ των στελεχών της ΕΚΤ, παραδέχθηκε προχθές ότι η μετάβαση στο ευρώ είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αυξήσεις σε ορισμένα είδη, ενώ πολλοί Γερμανοί εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι έμποροι έχουν αυξήσει τα περιθώρια κέρδους τους εις βάρος των καταναλωτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα