Αποδεσμεύεται η β' δόση για την Πορτογαλία

Π. Τόμσεν: Δεν θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο βοήθειας
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 12:51
UPD:17:40
EPA/MIGUEL A. LOPES

Το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Πορτογαλία, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της χώρας, έδωσε η τρόικα, καθώς όπως εκτίμησε, το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

«Εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο», ανέφερε κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των συμπερασμάτων της πρώτης αποστολής αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος.

Μετά την έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης, η τρόικα ανακοίνωσε επισήμως ότι μπορεί να προχωρήσει «η αποδέσμευση των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,6 δισεκατομμυρίων από την ΕΕ και 3,9 δισεκατομμυρίων από το ΔΝΤ).

Ωστόσο όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βιτορ Γκασπαρ, η τρόικα ανακάλυψε στην αξιολόγησή της μια «αναμενόμενη απόκλιση» στον προϋπολογισμό, που ανέρχεται σε 1,1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την τρόικα, έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται μέτρα για την αντιμετώπιση των υπερβάσεων των δαπανών, ώστε η Πορτογαλία να μπορέσει να επιτύχει την μείωση του ελλείμματος στο 5,9% του ΑΕΠ της φέτος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η τρόικα για την Πορτογαλία

Η τρόικα για την Πορτογαλία

Οι πορτογαλικές εξαγωγές καταγράφουν καλή πορεία, η καταναλωτική πίστη είναι σχετικά σταθερή, όπως και η ανεργία, που παραμένει περί το 11%, σημειώνεται ακόμη στο ανακοινωθέν της τρόικας. Η Πορτογαλία έχει σημειώσει πρόοδο στην ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις τράπεζες, την κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων του κράτους σε ιδιωτικές εταιρίες και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Π. Τόμσεν: Δεν θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο βοήθειας

Η Πορτογαλία δεν αναμένεται να χρειαστεί δεύτερο πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Λισαβόνα, Πάουλ Τόμσεν.

Η γενική αποτίμηση ήταν «πολύ θετική», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίργκεν Κρέγκερ.

Πάντως, ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε ότι «οι πιο δύσκολες προκλήσεις» για τη χώρα «είναι μπροστά» και μένουν να αντιμετωπιστούν.

«Είμαι βέβαιος ότι η Πορτογαλία θα επιστρέψει στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος, είναι λοιπόν πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για ένα νέο πακέτο», επισήμανε. Βάσει των όρων της συμφωνίας η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές το 2013.

Η απόδοση των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων παρέμενε αμετάβλητη, στο 11,7%, μετά την ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα