Ιταλία: Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Για τα νέα μέτρα λιτότητας
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 11:28
UPD:12:32

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συγκαλεί το απόγευμα (20:00 ώρα Ελλάδος) ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκειμένου να συζητηθούν έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα.

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συγκαλεί το απόγευμα (20:00 ώρα Ελλάδος) ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκειμένου να συζητηθούν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει επιπλέον 20 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και έσοδα για να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος μέχρι το 2013.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, δεσμεύθηκε χθες να υλοποιήσει τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα την «προστασία» της Ιταλίας από την κρίση χρέους.

Σε ομιλία του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα απελευθέρωσης της οικονομίας, ενώ μελετάει διάφορες προτάσεις για ισοσκελισμό του ισολογισμού της μέχρι το 2013. «Θα πρέπει να εγκρίνουμε ένα πολύ ισχυρό δημοσιονομικό πακέτο για φέτος, το 2012 και το 2013», δήλωσε ο κ. Τρεμόντι.

Ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, απέρριψε τις προτάσεις για συνταγματική διάταξη που να απαγορεύει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, δήλωσε όμως ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει κανονισμούς για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Παράλληλα, ο Ουμπέρτο Μπόσι, επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση με την επιστολή που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, ζητώντας την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων και περικοπές δαπανών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα