Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και ασφάλειες
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 10:55
UPD:11:05

ΑΔΥΝΑΜΟΙ να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη εμφανίζονται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς οι τοποθετήσεις στους κλάδους τηλεπικοινωνιών και ενέργειας δεν είναι ικανές να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στις ασφάλειες και τις τράπεζες.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.981 μονάδες μειωμένος κατά 0,67%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.137,23 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,60% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.297 μονάδες με απώλειες 1,90%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,62%, στις 2.538 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες (8,3%) καταγράφει η μετοχή της Swiss Life. Η ελβετική ασφαλιστική εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση μετοχών της, αξίας 1,2 δισ. ελβετικών φράγκων (790 εκατ. δολ.) http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/16/244751.htm .

Απώλειες (1,36%) καταγράφει και η μετοχή της Aegon μετά την είδηση ότι η Vereniging Aegon, ο μεγαλύτερος μέτοχος της ολλανδικής ασφαλιστικής εταιρείας, θα προχωρήσει στην πώληση 25% της Aegon. Η Vereniging Aegon θα διαθέσει προς πώληση 350 εκατ. κοινές μετοχές της Aegon, μειώνοντας το δικαίωμα ψήφου στην ασφαλιστική εταιρεία στο 33%, έναντι 52%, παραμένει όμως ο μεγαλύτερος μέτοχος στην εταιρεία.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Allianz. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe, ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος αναμένεται να εφαρμόσει σύντομα σχέδιο ριζικών περικοπών εργατικού δυναμικού στην Dresdner Bank στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της Dresdner, της γερμανικής τράπεζας που εξαγόρασε η Allianz τον Ιούλιο του 2001. Τον Αύγουστο η Allianz είχε ανακοινώσει την προοπτική 3.000 απολύσεων, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν στο τμήμα επενδυτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Πτώση σημειώνει επίσης η μετοχή της Abbey National. Η βρετανική τράπεζα σχεδιάζει να περικόψει 3.000 θέσεις εργασίας με στόχο την υλοποίηση του σχεδίου για τη μείωση του κόστους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Ο εκπρόσωπος της τράπεζας επιβεβαίωσε πως η τράπεζα θα μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα αλλά αρνήθηκε να μιλήσει για τον αριθμό των θέσεων που θα μειωθούν.

Στον αντίποδα, αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου σημειώνει άνοδο κατά 86 σεντς και έχει φθάσει τα 28,67 δολάρια ανά βαρέλι. Η μετοχή της Shell ενισχύεται κατά 1,37%.

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ξεχωρίζει η μετοχή της MobilCom, η οποία σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο κατά 257% και έχει φθάσει τα τέσσερα ευρώ.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προτίθεται να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την πτώχευση της MobilCom μετά την απόφαση της France Telecom, του γαλλικού εταίρου και μετόχου της, να αποσύρει την οικονομική της υποστήριξη από τη γερμανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/13/244384.htm .

Η μετοχή της France Telecom ενισχύεται κατά 1,5% έχοντας διαμορφωθεί στα 10,5 ευρώ. Η Merrill Lynch προέβη σε αναβάθμιση της επενδυτικής της πρότασης για τη γαλλική μετοχή, ενώ η Moody’s Investors Service αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για το χρέος της France Telecom.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της Deutsche Telekom, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe, σχεδιάζει την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/16/244682.htm .

Ανοδο (1,66%) σημειώνει και η μετοχή της Vodafone. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, η βρετανική εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την προσφορά της για την εξαγορά της Cegetel SA στα 14 εκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, πτώση κατά 0,96% σημειώνει η μετοχή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics στον απόηχο της είδησης ότι η Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. δεν θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της στο τέταρτο τρίμηνο εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης των προϊόντων της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα