Αυστριακές αντιρρήσεις για τη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας

ΝΔ: Ανίκανη να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011 10:39
UPD:16:19

Αντιρρήσεις για τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία στο ζήτημα των εγγυήσεων που θα προσφέρει η Αθήνα για να λάβει το δεύτερο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη φέρεται να προβάλλει η Βιέννη, τονίζοντας πως θα ζητήσει το ίδιο αν οι χώρες της ευρωζώνης εγκρίνουν την συμφωνία αυτή.

Αντιρρήσεις για τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία στο ζήτημα των εγγυήσεων που θα προσφέρει η Αθήνα για να λάβει το δεύτερο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη φέρεται να προβάλλει η Βιέννη, τονίζοντας πως θα ζητήσει το ίδιο αν οι χώρες της ευρωζώνης εγκρίνουν την συμφωνία αυτή.

«Το μοντέλο εγγυήσεων πρέπει να είναι στην διάθεση όλων των χωρών της ευρωζώνης. Θα δούμε αν έτσι έχει το πράγμα», εμφανίζεται να δηλώνει ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, Harald Waiglein, σε τηλεφωνική συνέντευξη στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Φινλανδίας, την Helsingin Sanomat.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία με τη Φινλανδία δεν έχει λογική από τη στιγμή που στην ουσία άλλες χώρες θα χρειαστεί να πληρώσουν για τις εγγυήσεις. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι από ό,τι γνωρίζει η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που έχει αυτές τις αντιρρήσεις.

«Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει τις εγγυήσεις, θα πρέπει να βοηθήσει η ΕΕ. Στην ουσία οι φορολογούμενοι των άλλων κρατών-μελών. Δεν βλέπουμε πώς αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ελλάδα θα καταθέσει μετρητά στην Φινλανδία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, ενώ μαζί με το επιτόκιο, το ποσό θα είναι ανάλογο της συνεισφοράς της Φινλανδίας στο δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα από το EFSF. Η συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας θα αποτελέσει το αντικείμενο των συζητήσεων στην ευρωζώνη την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η Αυστρία εξετάζει μηχανισμό με τον οποίο κάποιες χώρες θα λάβουν περισσότερες εγγυήσεις σε σχέση με κάποιες άλλες.

«Κάποιες χώρες θα επωφεληθούν αρκετά από τις εγγυήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε ένα μοντέλο όπου οι χώρες αυτές θα λάβουν μικρότερες εγγυήσεις (από τον δημόσιο τομέα)», εκτίμησε ο Waiglein.

ΝΔ: Ανίκανη να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση

Με αφορμή τις αυστριακές ενστάσεις, στο θέμα επανήλθε σήμερα και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, υπενθυμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε το θέμα, αλλά η κυβέρνηση «δεν το κατάλαβε ή δεν θέλησε να απαντήσει».

«Χθες επισημάναμε ότι οι “εγγυήσεις” που ζήτησε και έλαβε η Φινλανδία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες της ευρωζώνης να ζητήσουν το ίδιο. Η κυβέρνηση δεν απάντησε καν. Σήμερα έρχεται και η Αυστρία να δηλώσει, ότι διαφωνεί τέτοιες εγγυήσεις να λάβει μόνο η Φινλανδία, ενώ ζητά και εκείνη το ίδιο», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης.

Όπως τονίζει μάλιστα, μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, είναι φανερό ότι το σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα». Προειδοποιεί ακόμη ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή», αφού όπως σημειώνει, με τις «εγγυήσεις» προς τη Φινλανδία, ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο, όχι μόνο και άλλα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους.

«Τώρα που κόπασαν οι πανηγυρισμοί και ανακύπτουν τα πραγματικά προβλήματα, φαίνεται η αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί ή να διαπραγματευθεί ο,τιδήποτε», καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

ΣΥΝ: Νεοφιλελεύθερο αδιέξοδο στην ευρωζώνη

«Τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζύ, αλλά και η συμφωνία της ελληνικής με τη φινλανδική κυβέρνηση και η αντίδραση της Αυστρίας σε αυτήν, καταδεικνύουν το νεοφιλελεύθερο αδιέξοδο στην ευρωζώνη, που βαθαίνει την κρίση για την οποία καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι με νέα μέτρα κοινωνικής διάλυσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

Σύμφωνα με το Συνασπισμό, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις επισημάνσεις του κόμματος για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, «αφού σε αυτήν επιβεβαιώθηκε άθικτο το νεοφιλελεύθερο δόγμα, χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού και των υπόλοιπων χρεών στην ευρωζώνη, αλλά τα συμφέροντα των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, παγιώνοντας τη λιτότητα, την ύφεση και τη φτώχεια».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι «σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, η ρήξη με το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα της ΕΕ και τις αγορές, μέσα από τους αγώνες των λαών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ανάπτυξη».

Ντ. Μπακογιάννη: Ανοίξαμε τον Ασκό του Αιόλου

Αναφερόμενη στις εξελίξεις μετά τις αντιδράσεις της Αυστρίας για τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, υποστήριξε ότι «ανοίξαμε τον Ασκό του Αιόλου με αυτή τη συμφωνία και δεν ξέρω τι έπεται μετά απ’ αυτό».

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real FM η κ. Μπακογιάννη επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε με αποτελεσματικό τρόπο, σημείωνοντας ότι «δεν έπρεπε να γίνει. Δηλαδή έπρεπε να φτάσουμε πλέον να δεχθεί η Φινλανδία την πίεση όλων των υπολοίπων κρατών, πριν προχωρήσουμε εμείς να κάνουμε μια επιμέρους τέτοια διμερή συμφωνία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα