Σλοβακία: Η Ευρωζώνη δεν έχει καλύτερη επιλογή από το EFSF

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011 12:23

Δύσκολο βήμα, από πολιτικής άποψης, χαρακτηρίζει ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών τη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης για ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ευρωζώνη δεν έχει καλύτερη επιλογή.

Σύμφωνα άρθρο του Ιβάν Μίκλος που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Hospodarske Noviny, η «ενίσχυση (της χρηματοδοτικής δυνατότητας) του EFSF είναι ένα αμφιλεγόμενο και υψηλού κόστους βήμα από πολιτικής και οικονομικής πλευράς».

«Από την στιγμή που δεν υπάρχει άλλη, καλύτερη επιλογή, δεν μένει κάτι άλλο παρά να το κάνουμε», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας.

Η συμφωνία αυτή δίνει στην ουσία στον EFSF τη δυνατότητα να χορηγεί προληπτικά δάνεια στις υπερχρεωμένες χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές ομολόγων και να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας δεν έχει εξασφαλισμένη την έγκριση της συμφωνίας για τον EFSF από το κοινοβούλιο, καθώς συναντά την αντίδραση ενός εκ των κομμάτων που συμμετέχουν στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα