Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 07:02

Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι ασιατικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, να φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, ότι, το Ιράκ θα επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών των οπλοστασίων στη χώρα, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Ο Nikkei κέρδιζε ποσοστό 3,1%, φθάνοντας στις 9.526,36 μονάδες, στις 11 π.μ. τοπική ώρα. Εξαγωγικές εταιρείες, όπως η Sony Corp. και η Toyota Motor Corp. σημείωναν κέρδη μετά τη σημαντική υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα χρονικού διαστήματος 12 εβδομάδων.

«Η αδυναμία του γιεν και τα νέα για το Ιράκ, είναι ιδιαίτερα θετικοί παράγοντες για τις αγορές», ανέφερε ο Marc Desmidt, ο οποίος κατέχει μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Nissan Motor Co., μεταξύ των μετοχών αξίας 8,2 δισ. δολ. που διαχειρίζεται με την Merrill Lynch Investment Managers Co., συμπληρώνοντας : «Οι Ιάπωνες εξαγωγείς θα ανταποκριθούν θετικά τώρα που βλέπουν ότι το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράκ, απομακρύνεται».

Στις άλλες περιφερειακές αγορές, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi και στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200, κινούντο ανοδικά, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι αεροπορικές εταιρείες. Οι μετοχές της Korean Air Co., της Qantas Airways Ltd. και της Singapore Airlines Ltd., σημείωναν κέρδη, καθώς οι τιμές των καυσίμων θα υποχωρήσουν, ως αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών της περιοχής.

Κέρδη σημείωναν και οι δείκτες στην Ταϊβάν, το Χογκ Κογκ, τις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία, ενώ μικρή διαφοροποίηση εμφάνιζε ο δείκτης στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα