Πέφτει η τιμή του πετρελαίου

Το Ιράκ επέτρεψε την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, χωρίς όρους
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 07:03
UPD:08:35

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, μετά την απόφαση του Ιράκ, να επιτρέψει την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών οπλοστασίων των Ηνωμένων Εθνών, στη χώρα. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους είπαν, ότι, αυτή η κίνηση, ήταν μια κίνηση τακτικής, προκειμένου να αποφευχθεί ανάληψη δράσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ιρακινοί διπλωμάτες, ενημέρωσαν το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με επιστολή τους, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Τζωρτζ Μπους, ότι πρέπει να αναληφθεί αμέσως δράση για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 14% από τα μέσα του Ιουνίου, καθώς έντονη ήταν η ανησυχία, ότι, μία επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, θα επηρεάσει τις προμήθειες από τη Μέση Ανατολή.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Οκτωβρίου, υποχώρησε κατά 1,43 δολ., ποσοστό 4,8%, φθάνοντας στα 28,24 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Ηταν η μεγαλύτερη υποχώρηση που σημείωσε από τις 12 Απριλίου. Το πετρέλαιο, διαπραγματευόταν στα 28,28 δολ. το βαρέλι, στις 10:39' π.μ., στη Σιγκαπούρη (τοπική ώρα).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα