Ανοικτή σε αλλαγή της συμφωνίας για τις εγγυήσεις η Φινλανδία

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011 12:22
UPD:20:09

Ανοικτός σε αλλαγή της συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα των εγγυήσεων δηλώνει ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν, την ώρα που η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι πολλές χώρες της ευρωζώνης είναι αντίθετες με τη συμφωνία αυτή.

Ανοικτός σε αλλαγή της συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα των εγγυήσεων δηλώνει ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας την ώρα που η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι πολλές χώρες της ευρωζώνης είναι αντίθετες με τη συμφωνία αυτή.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε πως η επίμαχη συμφωνία αποτελεί «μία λειτουργική τεχνική λύση, αλλά εάν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο μοντέλο».

«Όλοι γνώριζαν από πριν ότι αυτό (σ.σ. η παροχή εγγύησης) αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς, προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα, το κάναμε μαζί με την Ελλάδα», παρατήρησε σε συνέντευξή του στο Ελσίνκι, τονίζοντας πάντως πως η χώρα του είναι ανοικτή στην αναζήτηση άλλου τρόπου, με τον οποίο θα δοθεί η εγγύηση για το δάνειο της.

Μάλιστα, ερωτηθείς αργότερα από το πρακτορείο Reuters αν η Φινλανδία θα μπορούσε αποσυρθεί από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν παρασχεθούν εξασφαλίσεις, απάντησε καταφατικά.

Σημειώνεται ότι ο Κατάινεν έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στην ανάγκη έγκρισης της συμφωνίας από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο, χθες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις Ντε Γέγκερ ξεκαθάρισε πως η διακρατική συμφωνία είναι παράτυπη και ότι η χώρα του δεν πρόκειται να την εγκρίνει.

Σήμερα εξάλλου, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ είπε ότι πολλές χώρες της ευρωζώνης είναι αντίθετες με την ελληνο-φινλανδική συμφωνία. «Όσον αφορά τις εγγυήσεις, πρέπει να βρεθεί μια λύση την οποία να μπορούν να υποστηρίξουν όλες οι χώρες και δεν βλέπω προς το παρόν να γίνεται αυτό», σημείωσε με νόημα.

Η κ. Φέκτερ ανέφερε πως η συμφωνία των δύο χωρών δεν αποτελεί «την κατάλληλη προσέγγιση», καθώς «δεν υπάρχει συναίνεση, όταν ένα κράτος καταφέρνει να αποσπάσει προνόμια», ενώ παρέπεμψε στην πρόταση συμβιβασμού που η ίδια είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα σε επιστολή της προς τους ομολόγους της, της Ευρωζώνης.

Κριτική στην ελληνο-φινλανδική συμφωνία άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Αγγελας Μέρκελ. Οι χώρες θα επιτύχουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, επεσήμανε σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post ο Κλάους - Πέτερ Φλόσμπαχ, εκτιμώντας πως η αναζήτηση ειδικών όρων από ορισμένες χώρες είναι «λάθος τρόπος».

Ενα βήμα παραπάνω έκανε η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας -και αντιπρόεδρος του CDU- Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, ζητώντας εγγυήσεις για όλα τα μελλοντικά πακέτα διάσωσης.

Συγκεκριμένα η Γερμανίδα υπουργός ζήτησε χειροπιαστές εγγυήσεις, σε χρυσό ή με τη μορφή μεριδίων σε κρατικές επιχειρήσεις, ως αντάλλαγμα για μελλοντικά πακέτα διάσωσης υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης.

Πολλές από τις χώρες αυτές, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, διαθέτουν σημαντικά αποθέματα χρυσού και συμμετοχές σε βιομηχανικές επιχειρήσεις, τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως εξασφαλίσεις.

«Κάποια κράτη», συνέχισε, «καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους... και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε. Για να μπορέσουν όμως αυτές οι προσπάθειες να διατηρηθούν και στο μέλλον, χρειάζονται εξασφαλίσεις».

Πρόκειται για το πρώτο μέλος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου που βάζει στο τραπέζι κάτι τέτοιο. Πάντως, γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε σήμερα ότι οι τοποθετήσεις της Φον ντερ Λέγεν δεν αποτελούν επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Aπό την πλευρά του κορυφαίος Γερμανός βουλευτής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ο Μίχαελ Φουχς δήλωσε στο Reuters ότι ούτε η Φινλανδία, ούτε κάποια άλλη χώρα της ευρωζώνης θα λάβει ειδικές εγγυήσεις από την Αθήνα για τη συνεισφορά της στο δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα.

Συντόμευση των διαδικασιών για τη νέα βοήθεια θέλει η Κομισιόν

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται τους στόχους που θέτει ο Ελληνας υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιστολή του σε κοινοτικούς αξιωματούχους, σχετικά με την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής της απόφασης των ηγετών της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

Οπως είπε, η Κομισιόν συμφωνεί με τις επισημάνσεις του ΥΠΟΙΚ, ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν απόλυτη σαφήνεια σχετικά με το νέο πρόγραμμα αρωγής της Ελλάδας, κάτι που, όπως σημείωσε, θα είναι προς όφελος της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη συνολικά.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου τόνισε ότι οι συζητήσεις στο επίπεδο της ευρωζώνης, που άρχισαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να επιβεβαιωθεί η ευθυγράμμισή της με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Τέλος, σημείωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, δεν έχουν υποβληθεί ανάλογα αιτήματα από άλλα κράτη -μέλη της και πως τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου συνιστούν υποθετικά σενάρια.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας»

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για την ελληνο-φινλανδική συμφωνία, ο Φινλανδός πρωθυπουργός σημείωσε πως «θα ήταν καλύτερο να μην αρχίσουμε να μιλάμε τώρα για ανταγωνιστικά μοντέλα εγγυήσεων». «Έχουμε πολύ στενές διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνη και ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους», ανέφερε και εκτίμησε πως η διαφωνία μπορεί να λυθεί εντός εβδομάδων.

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι η συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος, επειδή όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε την άποψη ότι χρειαζόμαστε την εγγύηση... Έχουμε πει στους εταίρους μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη τον λόγο για τον οποίο είναι σημαντική. Είναι μέρος της συμφωνίας για το σχηματισμό της κυβέρνησής μας και γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει», υπογράμμισε ο Κατάινεν και κατέληξε λέγοντας: «Γνωρίζουμε ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε πολλές χώρες και είναι ευθύνη μας να βρούμε μία λύση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα