Φορέστε παπούτσια... για να φορτίσετε το κινητό σας

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 10:47

Βρίσκεστε στη δουλειά, περιμένετε ένα σημαντικό τηλεφώνημα και το κινητό σας τηλέφωνο ετοιμάζεται να σας «προδώσει»; Κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να το φορτίσετε κάνοντας ένα διάλειμμα για... μια βόλτα στο τετράγωνο. Ακόμη μία ιδέα που μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα λύνοντας τα χέρια όσων δεν μπορούν να αποχωριστούν το κινητό τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν εφηύραν μια συσκευή που μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο παπούτσι και η οποία παράγει ηλεκτρισμό από τα βήματα αυτού που το φορά. Χάρη στην τεχνολογία αυτή, λένε οι δημιουργοί, θα μπορούσε κανείς να φορτίσει το κινητό του τηλέφωνο με μια βόλτα διάρκειας δύο ωρών.

«Οι άνθρωποι, γενικά μιλώντας, είναι πανίσχυρες μηχανές που παράγουν ενέργεια», λέει ο Τομ Κρουπένκιν, αναπληρωτής καθηγητής Μηχανολογίας. «Περπατώντας γρήγορα, ένα άτομο μπορεί να παράγει ακόμη και ένα κιλοβάτ ενέργειας». Ο Κρουπένκιν εξηγεί ότι ο μηχανισμός που επινόησαν ο ίδιος και ο συνάδελφός του Ασλεϊ Τέιλορ, «δαμάζει» τη θερμοδυναμική ενέργεια, η οποία παράγεται με κάθε βήμα.

Για να κατασκευάσουν την πρωτοποριακή συσκευή τους, οι δύο ερευνητές αντέστρεψαν μια διαδικασία που ονομάζεται «ηλεκτροεφύγρανση» και κατά την οποία το αγώγιμο υγρό που επαλείφεται στην επιφάνεια ενός ηλεκτροδίου, αλλάζει μόλις παραχθεί ηλεκτρικό φορτίο. Αντιστρέφοντας αυτήν την αντίδραση, διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ηλεκτρικό φορτίο χρησιμοποιώντας ένα μηχανισμό αποτελούμενο από χιλιάδες σταγονίδια. Με πιο απλά λόγια «εάν βάλεις μια μηχανή να λειτουργήσει ανάποδα, παίρνεις μια γεννήτρια», εξηγεί ο Κρουπένκιν.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι με ένα ειδικό επίθεμα, το οποίο θα μπαίνει πάνω από τη σόλα του παπουτσιού, η μηχανική ενέργεια του περπατήματος θα μπορεί να μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό, ο οποίος με τη σειρά του θα διοχετεύεται σε μια συσκευή, π.χ. ένα κινητό τηλέφωνο ή ακόμη και έναν φορητό υπολογιστή. Κάτι τέτοιο δεν θα αντικαθιστούσε τις μπαταρίες, αλλά θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της συσκευής μέχρι ο χρήστης της να μπορέσει να την φορτίσει.

«Με τον τρόπο αυτό μειώνεις δραστικά τις ενεργειακές απαιτήσεις του κινητού σου τηλεφώνου», λέει ο Κρουπένκιν προσθέτοντας ότι παρότι η τεχνολογία δεν είναι εμπορικά διαθέσιμη προς το παρόν, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα