Ευ. Βενιζέλος: Όχι στη χαλάρωση

Απάντηση ΥΠΟΙΚ για τα περί επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 11:00
UPD:12:11

Η Ελλάδα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση της χαλάρωσης, επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σε ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου περί επαναδιαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα για το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Παραπέμποντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα (22/8), ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως «ιδίως τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μία πάρα πολύ λεπτή και σκληρή διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να δημιουργηθεί η αίσθηση της χαλάρωσης».

Όπως αναφέρει, την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα τα οποία έχουν διαμορφωθεί τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 «και επί τη βάση αυτών προφανώς θα αξιολογηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας».

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει ότι στη πρώτη φάση των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες, ενώ «όπου συμμετέχει η παράμετρος της χρηματιστηριακής αξίας θα διαμορφωθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών αναβαθμίσεων της».

Αφορμή για τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ αποτέλεσαν σημερινά δημοσιεύματα ή σχόλια, σύμφωνα με τα οποία, από τις χθεσινές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «επαναδιαπραγματευθεί» με την τρόικα το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και στήριξης της ελληνικής οικονομίας ή ότι θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν φτάνει μόνον ο κ. Βενιζέλος

Τη στήριξή του εν τω μεταξύ, στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Ευ. Βενιζέλος για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, σημειώνοντας ωστόσο πως η οικονομία δεν μπορεί να είναι έργο ενός μόνον ανθρώπου.

«Ο κ. Βενιζέλος είναι εκ των ευφυέστερων ανθρώπων ανάμεσα στους 300 της Βουλής. Είναι άνθρωπος με ανοιχτούς ορίζοντες και αγωνίζεται αυτή την στιγμή για την σωτηρία της Ελλάδας. Είναι λοιπόν φυσικό η ΝΔ να έχει συγκεντρώσει τα πυρά της εναντίον του. Εγώ αντίθετα δεν το κάνω αυτό. Αναγνωρίζω την κρισιμότητα των καταστάσεων και θέλω να βοηθήσω, όχι τον κ. Βενιζέλο, την πατρίδα μου», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Μega ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε:

«Από αυτή την προσπάθεια όμως, είναι φυσικό να έχει χάσει ο κ. Βενιζέλος ένα μέρος του "κεφαλαίου" του, εφόσον δυστυχώς η Οικονομία δεν μπορεί να είναι έργο ενός μόνον ανθρώπου. Και στην συγκεκριμένη στιγμή αυτό συμβαίνει. Δυστυχώς δεν μπορεί και δεν φτάνει ένας μόνον άνθρωπος. Πρέπει να πάμε όλοι, να συντρέξουμε για την σωτηρία της πατρίδας».

Εξάλλου ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει -όπως είπε- έστω και υποτυπώδης σχεδιασμός για την επόμενη μέρα στην περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης. Ο κ. Καρατζαφέρης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένας σχεδιασμός, μία ομάδα -όπως είπε- η οποία θα αντιμετωπίσει άμεσα μια τέτοια κατάσταση, αν προκύψει. «Είναι προτιμότερο να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο παρά να "ξορκίζουμε το κακό"», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Βενιζέλου - Καπφερερ

Ο υπουργός Οικονομικών συναντάται σήμερα στο υπουργείο (13.00) με τον υφυπουργό Οικονομίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Στέφαν Καπφερερ.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του Γερμανού υφυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αναπληρωτή υπουργό Χάρη Παμπούκη.

Στην επίσκεψή του ο Γερμανός υφυπουργός συνοδεύεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Συνδέσμου Γερμανικών βιομηχανιών (BDI), Markus Kerber, το διευθυντή της Γερμανικής επενδυτικής τράπεζας(KfW), Christian Funke, το διευθυντή του ελληνο-γερμανικού επιμελητηρίου, Μartin Knapp, καθώς και από ανώτερα διοικητικά στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας και του BDI.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα