FT: Τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή για τις εγγυήσεις

Προειδοποιητικά μηνύματα από παράγοντες της αγοράς
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 12:53
UPD:15:11

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το φινλανδικό αίτημα για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το φινλανδικό αίτημα για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκτός από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμφωνία με τη Φινλανδία μπορεί να καθυστερήσει το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, και άλλοι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ανάλογες ανησυχίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναλυτή του ομίλου Eurasia, Μουτγιάμπα Ράχμαν, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η Φινλανδία να αποχωρήσει από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ. Ο αναλυτής θεωρεί απίθανο η Ευρωζώνη να δεχθεί ειδικές συμφωνίες για εγγυήσεις για τη Φινλανδία και ορισμένες άλλες χώρες (σ.σ.: η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση). Όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα και σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ακόμη και το ΔΝΤ να ζητήσουν επίσης εγγυήσεις.

Ο κ. Ράχμαν δεν πιστεύει ότι η Φινλανδία θα υποχωρήσει, λόγω του πολιτικού κόστους που θα έπρεπε να πληρώσει ο πρωθυπουργός της νεοσύστατης κυβέρνησης της χώρας

Σημαντικούς κινδύνους θεωρεί ότι ενέχει το θέμα των εγγυήσεων η χρηματοπιστωτική εταιρία Barclays Capital, αφού, όπως εκτιμά, θα καθυστερήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.

Η Barclays Capital τονίζει ότι η επιμονή της Φινλανδίας σε εγγυήσεις περιπλέκει αδικαιολόγητα τη διαδικασία της συμφωνίας για την Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πολιτικών διενέξεων.

Από την πλευρά της η χρηματοπιστωτική εταιρεία Capital Economics, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, δεν βλέπει σοβαρές συνέπειες βραχυπρόθεσμα, καθώς η χρηματοδότηση της Ελλάδας το ερχόμενο φθινόπωρο είναι διασφαλισμένη από το προηγούμενο πακέτο βοήθειας των 110 δισ. ευρώ.

Ο οίκος εκφράζει ωστόσο τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι μπορεί να ανοίξει ξανά η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας, καθώς θεωρεί ότι δεν εξελίσσεται καλά και το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Όπως αναφέρει, αν κάποιες κυβερνήσεις θεωρήσουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών είναι πολύ περιορισμένη, μπορεί να επιδιώξουν να κάνουν άλλες αλλαγές στο πακέτο.

Ανυποχώρητο το Ελσίνκι

Tην ίδια ώρα, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν ξεκαθαρίζει ότι η στάση του Ελσίνκι όσον αφορά το αίτημα παροχής εγγυήσεων για το ποσό με το οποίο θα συνδράμει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει.

Ανέφερε μάλιστα ότι τα φινλανδικά αιτήματα «δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη» στα άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, αφού είχαν διατυπωθεί και περιληφθεί στα πρακτικά δύο συνόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι κοινό καθήκον όλων των μελών της ευρωζώνης να φτιάξουν ένα μοντέλο το οποίο να μπορούν όλοι να δεχθούν. Το συζητούμε καθημερινά», πρόσθεσε η Ουρπιλάινεν σχετικά με τις συνομιλίες για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης, αρνούμενη ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκτακτη συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στην ευρωζώνη

Εν τω μεταξύ, για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στη συνεδρίαση το «παρών» θα δώσουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υπουθέσεων, Όλι Ρεν και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ecofin Πολωνός υπουργός οικονομικών, Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα