ΥΠΟΙΚ: Θα βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων

Επίσημη πρόταση για αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός κλάδος
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011 10:24
UPD:15:06

Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ.

Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων για το προγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για τις δυσοίωνες -όπως ανέφερε- εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Η συζήτηση στην Ελλάδα για την Φινλανδία είναι τραγική για την ανευθυνότητά της, παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σημείωσε πως οι επαφές με την Φινλανδία για το θέμα των εγγυήσεων είχαν αρχίσει πολύ πριν από την απόφαση της 21ης Ιουλίου. Για να υπάρξει ομόφωνη απόφαση έπρεπε να περάσουμε από τη φάση διμερούς συνεργασίας με τη Φινλανδία, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως η φινλανδική κυβέρνηση βιάστηκε να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία και η Αθήνα με τη σειρά της την επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας ότι τελεί υπό την έγκριση της ευρωζώνης.

Απάντηση Ευ. Βενιζέλου σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για την οικονομία

Απάντηση Ευ. Βενιζέλου σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για την οικονομία.

Ολες οι χώρες θέλουν ίση μεταχείριση. Έχουμε 17 σκοπιμότητες πολιτικές και οικονομικές. Θα βρεθεί λύση. Εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, με την επιστολή του προς τους κ.κ. Γιούνκερ, Τρισέ και Ρεν ζήτησε να ξαναγυρίσουμε στον πυρήνα και την ουσία της απόφασης της 21ης Ιουλίου ώστε να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη και ασύμμετρη επίθεση των αγορών. «Αυτό που κάνουμε τώρα είναι κολοσσιαία συστηματική προσπάθεια να εφαρμόσουμε πλήρως και αμέσως τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου... Όμως όλα τα μέτρα που παίρνουμε, δεν μπορούν να αποδώσουν αν δεν αλλάξει το επίπεδο ρευστότητας», επεσήμανε ο υπουργός Οικνοομικών. Γι αυτό, τόνισε, πρέπει να είμαστε σταθεροί, υπεύθυνοι, πειθαρχημένοι και να στηρίζουμε τις δικές μας προσπάθειες και όχι να τις υπονομεύουμε.

«Κοντά στο δημοσιονομικό στόχο μόνο αν εφαρμόσουμε πλήρως τα μέτρα»

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως η ελληνική οικονομία διέρχεται τη δυσκολότερη στιγμή των τελευταίων 40 ετών και επανέλαβε ότι φέτος η ύφεση θα είναι βαθύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό, αλλά και τους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς. Η ύφεση θα ξεπεράσει το 4,5% και είμαστε αντιμέτωποι με ένα μακροοικονομικό ζήτημα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο όπως είπε, αν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε παρά πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα. «Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο, αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης διαμορφώνει μια τελείως διαφορετική κατάσταση, γιατί τα μεγέθη της οικονομίας θα αλλάξουν», συμπλήρωσε.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως η ευφορία του ανασχηματισμού και των αποφάσεων των Βρυξελλών εξατμίστηκε τον Αύγουστο, με την ύφεση να βαθαίνει και την ανεργία να καλπάζει και την κατάσταση των τραπεζών να είναι τραγική. Όλα αυτά, είπε, δυσκολεύουν την απόφαση του καθενός να πει ότι υπάρχει ελπίδα προσδοκία για κάτι καλύτερο, και κάλεσε τον υπουργό να ξεκαθαρίσει το θέμα με τη συμφωνία Ελλάδος – Φινλανδίας για τις εγγυήσεις.

Επίκαιρη ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία

Επίκαιρη ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ παρατήρησε σχετικά με την απάντηση του κ. Βενιζέλου ότι «η ανάλυση είναι εντυπωσιακή», εκτίμησε όμως ότι «επί της ουσίας το πράγμα δεν βγαίνει».

«Αλλού προσπαθείτε να αποκρούσετε κινδύνους και από αλλού σας έρχεται», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως «δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα». Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε μάλιστα την Τράπεζα της Ελλάδος για ολιγωρία, καταλογίζοντάς της πως έχει «επιφέρει μεγάλη βλάβη».

Γ. Καρατζαφέρης: «Η ανάλυση είναι εντυπωσιακή όμως επί της ουσίας το πράγμα δεν βγαίνει»

Γ. Καρατζαφέρης: «Η ανάλυση είναι εντυπωσιακή όμως επί της ουσίας το πράγμα δεν βγαίνει».

«Δεν έχει πειστεί κανείς ότι το πράγμα μπορεί να βγει. Έχω παραμερίσει τις στείρες κραυγές. Όσο δεν καπνίζει η καπνοδόχος ότι ξεκινάει κάτι, ματαιοπονούμε», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Δεν είναι λύση το 23% στην γκαζόζα», συμπλήρωσε σχετικά με την αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στα είδη εστίασης και διερωτήθηκε: «Πώς βλέπετε να περνάμε στην ανάπτυξη;».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην παραίτηση του Χάρη Παμπούκη από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. «Έχετε την πολυτέλεια σοβαρούς και ευφυείς ανθρώπους σαν τον Χ. Παμπούκη να τους διώχνετε από κοντά σας;».

«Η κυβέρνηση και στην ουσία και τα άλλα κόμματα του συστήματος απαιτούν από το λαό να υποστεί νέες, ακόμα μεγαλύτερες, αιματηρές θυσίες για το δάνειο των 109 δισ. για το οποίο οι τραπεζικοί και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις - δανειστές της ευρωζώνης τσακώνονται όλο και πιο άγρια για το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο», σχολίασε το ΚΚΕ.

«Αυτή είναι η ΕΕ, αυτός είναι ο καπιταλισμός τον οποίο η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα υπηρετούν, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους στην φτώχεια και την ανασφάλεια», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Μέγιστο πολιτικό σφάλμα» χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη Φιλανδία ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης σε ανακοίνωσή του.

«Η προθυμία που επέδειξε η κυβέρνηση για χρηματικές εγγυήσεις στη Φιλανδία, οδηγεί εξ' αντικειμένου σε δυσμενέστερη θέση τη χώρα μας στη συνάντηση του Eurogroup για αποτροπή και νέων απαιτήσεων από άλλες χώρες», συμπληρώνει.

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις που ασκούνται για παροχή εγγυήσεων επί της ουσίας απειλούν και στην πράξη μπορεί να ακυρώσουν τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών».

Επί τάπητος πρόταση για μη χρηματικές εγγυήσεις

Tην ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα πρόταση για παροχή μη χρηματικών εγγυήσεων από την Ελλάδα για το δεύτερο δάνειο προς τη χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται αξιωματούχους με την πρόταση, την οποία θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι του Euro Working Group, το ελληνικό Δημόσιο θα έβαζε ως εγγύηση ακίνητη περιουσία του ή μετοχές σε κρατικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η εγγύηση αυτή θα ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ή τουλάχιστον για όσες θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό.

Κατά την εφημερίδα ωστόσο και η νέα αυτή πρόταση ενδέχεται να συναντήσει αντιρρήσεις από ορισμένες χώρες και από θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ασαφές παραμένει σύμφωνα με τους Financial Times ποια ακριβώς περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση. Όπως αναφέρει, ότι το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων υψηλής διαβάθμισης του ελληνικού Δημοσίου είναι ήδη δεσμευμένο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, ενώ ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για εγγυήσεις μπορεί να προκαλέσει αθέτηση υποχρέωσης για ελληνικά ομόλογα, καθώς ορισμένοι δανειστές θα είχαν διαφορετική μεταχείριση.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει ότι τα μέλη της Ευρωζώνης δεν φαινόταν χθες να είναι πιο κοντά στη διευθέτηση της διαφωνίας που προέκυψε από το αίτημα της Φινλανδίας για εγγυήσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν εναλλακτικές μορφές εγγυήσεων, μετά την απόρριψη του φινλανδικού αιτήματος από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει η εφημερίδα, έχει αντιταχθεί σθεναρά σε συμφωνίες που θα έθεταν ως εγγύηση ελληνική γη ή ακίνητη περιουσία, θεωρώντας ότι αποτελούν απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Επιμένει η Φινλανδία στην παροχή εγγυήσεων

Αμετακίνητη ως προς το αίτημά της για παροχή εγγυήσεων από την Αθήνα προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, παραμένει η Φινλανδία λίγες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της ελληνοφινλανδικής συμφωνίας.

«Το αίτημα μας παραμένει. Οι εγγυήσεις αποτελούν αυστηρό όρο ώστε η Φινλανδία να συμμετάσχει στο πακέτο», δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις για την εξεύρεση ενός τρόπου που να εξασφαλίζει αυτές τις εξασφαλίσεις, συνεχίζονται.

Επίσημη πρόσκληση για PSI

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση απέστειλε επίσημη πρόσκληση στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός κλάδος και να προετοιμάσει την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας.

Σύμφωνα με την επιστολή που αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η κυβέρνηση θέτει ως όρο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που κατέχει ομόλογα λήξης μέχρι το 2014 ή το 2020 να φτάσει στο 90%.

«Αν αυτοί οι όροι (ή κανένας εκ των δύο) δεν εκπληρωθούν, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε κανένα μέρος της συναλλαγής που περιγράφεται σε αυτή την επιστολή, αν διαπιστώσει, σε συνεννόηση με τον δημόσιο τομέα, ότι η συνολική συμμετοχή των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αυτά προκύπτουν από αυτή την συναλλαγή, δεν επαρκεί ώστε να επιτρέψει στον δημόσιο τομέα να στηρίξει το νέο πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούλιο», αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Την πεποίθησή της ότι οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα θα ανταποκριθούν σε ικανοποιητικό βαθμό στην πρόταση της Ελλάδας, η οποία προβλέπει ανταλλαγή του χρέους με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δευτέρου πακέτου διάσωσης της χώρας, εξέφρασε η Κομισιόν.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες βαίνουν καλώς», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ. Όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα ανέλθει στο επιθυμητό ποσοστό του 90%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα