Συγχωνεύονται Alpha Bank - Eurobank

Με συμμετοχή funds από το Κατάρ
Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 16:46
UPD:29/08/2011 12:09

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του νέου σχήματος θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 14.00.

Συγχωνεύονται, σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες Eurobank και Αlpha Bank. Στο σχήμα θα συμμετάσχουν και funds από το Κατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του νέου σχήματος θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 14.00. όπως έκανε γνωστό και με δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Κυριακή η Eurobank.

Επίσης την Κυριακή, τραπεζικός αξιωματούχος που είναι σε θέση να γνωρίζει τα σχετικά με τη συμφωνία, ανέφερε στο Reuters πως το Κατάρ θα συμμετάσχει με ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η 25η πανευρωπαϊκά. Θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.

ΟΤΟΕ: Αποτροπή απολύσεων και διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων

Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, αναφέρει ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στα συνολικότερα ζητήματα, αλλά και σε αυτά που αφορούν τη στήριξη του εγχειρήματος από τους βασικούς μετόχους καθώς και στον τρόπο αντιμετώπισης της κρατικής χρηματοδότησης που ήδη έχουν λάβει οι δύο Τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Σε κάθε περίπτωση στις συγχωνεύσεις ή συνεργασίες Τραπεζών, επισημαίνει στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, πρέπει να διασφαλίζονται η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών, η απασχόληση των εργαζομένων, η αποτροπή των απολύσεων και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων καθώς και η βιωσιμότητα και η επιχειρησιακή προοπτική των συγχωνευόμενων Τραπεζών.

Για το σκοπό αυτό η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, η συγχώνευση των δύο Τραπεζών που πρόκειται να ανακοινωθεί, πρέπει να συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό και κοινωνικό σχέδιο που θα αναλύει και θα διασφαλίζει όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα θα εγγυάται την επιτυχή έκβαση αυτών των επιχειρηματικών κινήσεων.

Ο ρόλος του κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι, πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής που διασφαλίζει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, τη κοινωνική ομαλότητα και ταυτόχρονα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη που έχει ανάγκη η χώρα, επισημαίνει η ΟΤΟΕ.

Παράγοντες της τραπεζικής και της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούσαν πως το καλοκαίρι αυτό θα ήταν καλοκαίρι συγχωνεύσεων, επικαλούμενοι τις συνθήκες έντονης πίεσης για ρευστότητα και κεφάλαια, η οποία δεν αφήνει περιθώρια στους τραπεζίτες να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές. Προς την ίδια κατεύθυνση ωθούσε η τρόικα και μάλιστα, στην τελευταία αξιολόγησή της έθεσε μετ' επιτάσεως το δίλημμα ή αυξήσεις κεφαλαίου ή συγχωνεύσεις. Έστρωνε δηλαδή το έδαφος για κινήσεις, είτε μεταξύ Ελλήνων παικτών είτε για στρατηγικές συμμαχίες με τράπεζες του εξωτερικού, απαιτώντας επιτάχυνση των πρωτοβουλιών. Εκτιμούσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που υπάρχουν σε επίπεδο ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.

Επίσης, εδώ και καιρό η κυβέρνηση, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας απηύθυναν προτροπές για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Ενδεικτικό είναι ότι παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομία, ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος είχε καλέσει τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε ολική ανασύνταξη δυνάμεων, ενώ σε πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε χαρακτηρίσει μονόδρομο τις συγχωνεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της ΤτΕ για την οικονομία που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο, σημειωνόταν μεταξύ άλλων: Επιβάλλεται οι τράπεζες να προσαρμόσουν ανάλογα το επιχειρηματικό τους μοντέλο, στηρίζοντάς το σε ολική ανασύνταξη δυνάμεων. Οι ανασυντάξεις και οι συνενώσεις είναι επιτυχέστερες όταν δρομολογούνται με προβλεπτική ικανότητα, λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα και είναι αποτέλεσμα φιλικής διαπραγμάτευσης, επισημαινόταν στην έκθεση.

Δημοκρατική Αριστερά

«Η συγχώνευση Alpha Bank-Eurobank, που αποτελεί μια αναγκαία κίνηση στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που πυροδοτούν η κρίση χρέους και οι μεγάλες ανάγκες των τραπεζών για κεφαλαιακή επάρκεια, μπορεί να έχει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία στο βαθμό που αφενός συνοδευτεί και με την παρουσία και άλλων κεφαλαίων ώστε να εξασφαλιστεί ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και αφετέρου διασφαλιστούν οι θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων στις τράπεζες αυτές» σχολίασε το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα