Περιορίζονται τα κέρδη στις διεθνείς αγορές

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 17:31
UPD:17:35

Η επιφυλακτική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην απόφαση του Ιράκ να δεχθεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ και η απρόσμενη υποχώρηση της παραγωγής των αμερικανικών βιομηχανιών τον Αύγουστο προβάλλονται ως οι βασικοί λόγοι επιδείνωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Πολ Ο'Νιλ δήλωσε σήμερα ότι ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία, παρά την απόφασή του να συναινέσει στην επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον έλεγχο των οπλικών συστημάτων της Βαγδάτης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ στον Κόλπο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/17/245190.htm . Το σχετικό αίτημα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού είχε διατυπωθεί ωστόσο πριν από τη χθεσινοβραδινή προσφορά του Ιράκ να δεχθεί και πάλι τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο έδαφός του.

Από την άλλη πλευρά, έντονες ανησυχίες προκάλεσε η είδηση ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 0,3%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξησή της κατά 0,2%. Πρόκειται για την πρώτη πτώση του εν λόγω δείκτη από την αρχή του έτους.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η σημερινή προειδοποίηση της ΜcDonald's ότι τα έσοδά της στο τρίτο τρίμηνο του 2002 θα σημειώσουν πτώση. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Η μετοχή της McDonald's σημειώνει αυτή την ώρα πτώση της τάξεως του 4,29% οδηγώντας το δείκτη Dow Jones σε υποχώρηση κατά 0,22%. Τα αρχικά κέρδη του Nasdaq έχουν περιοριστεί στο 0,33%, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση κατά 0,11%.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.064 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,49%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.150 μονάδες αυξημένος κατά 0,28% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.333 μονάδες με άνοδο 0,42%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα