Βέλη κατά της ΕΚΤ εκτοξεύει η Bundesbank

Για υπέρβαση του ρόλου της ΕΚΤ κάνει λόγο ο Βάιντμαν
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011 13:01
UPD:13:13

Σε υψηλούς τόνους διατηρεί την οξεία κριτική της προς την ΕΚΤ η Bundesbank, η οποία δια του προέδρου της Γενς Βάιντμαν κάνει λόγο για «κλονισμό της εμπιστοσύνης στην ΕΚΤ» και «υπέρβαση του συμβατικού της ρόλου».

Σε υψηλούς τόνους διατηρεί την οξεία κριτική της προς την ΕΚΤ η Bundesbank, η οποία δια του προέδρου της Γενς Βάιντμαν κάνει λόγο για «κλονισμό της εμπιστοσύνης στην ΕΚΤ» και «υπέρβαση του συμβατικού της ρόλου» στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη.

Σε σημερινή του δήλωση από το Αννόβερο, ο Γενς Βάιντμαν, εκτόξευσε βέλη κατά της ΕΚΤ και της πολιτικής αγοράς κρατικών ομολόγων από τα κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, με την οποία η Bundesbank δήλωνε εξ αρχής την αντίθεσή της.

Όπως τόνισε ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, τελευταία όρια ανάμεσα στη νομισματική πολιτική που ασκείται από την ΕΚΤ και τη δημοσιονομική πολιτική που ασκείται από τις κυβερνήσεις είναι συγκεχυμένα λόγω της κρίσης που πλήττει τα μέλη της ευρωζώνης.

«Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο κλονίζεται η εμπιστοσύνη προς τις κεντρικές τράπεζες και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής να περιοριστούν ξανά οι πρόσθετοι κίνδυνοι», υπογραμμίζει.

«Οι αποφάσεις σχετικά με την ανάληψη περαιτέρω κινδύνων θα πρέπει να λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια, τα οποία είναι τα μόνα όργανα που έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση να το κάνουν», υπογράμμισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

«Μονόδρομο» χαρακτηρίζει από την άλλη πλευρά ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, τη δρομολόγηση οδυνηρών μέτρων από τα κράτη με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση χρέους εξακολουθεί να ταλανίζει τον ανεπτυγμένο κόσμο.

«Η κρίση δεν αποτελεί παρελθόν. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταρκ, συμπληρώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν «τεράστιο» δημοσιονομικό πρόβλημα και δεν διαθέτουν τις υποδομές για να θέσουν το πρόβλημα αυτό υπό έλεγχο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα