Γ. Σταρκ: Η κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει

Πυρά Bundesbank κατά της ΕΚΤ
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011 13:08
UPD:14:07

Την εκτίμηση ότι η κρίση χρέους στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν έχει τελειώσει διατύπωσε σήμερα ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση των χωρών.

Την εκτίμηση ότι η κρίση χρέους στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν έχει τελειώσει διατύπωσε σήμερα ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), χαρακτηρίζοντας μονόδρομο τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση των χωρών.

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου», τόνισε ο Σταρκ, σύμφωνα με το Reuters.

Αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράμμισε πως έχουν «τεράστιο» πρόβλημα χρέους και ότι στη χώρα δεν υπάρχουν οι δομές ώστε να τεθεί το πρόβλημα υπό έλεγχο.

Βέλη κατά της ΕΚΤ εκτοξεύει η Bundesbank

Εν τω μεταξύ, σε υψηλούς τόνους διατηρεί την οξεία κριτική της προς την ΕΚΤ η Bundesbank, η οποία δια του προέδρου της Γενς Βάιντμαν κάνει λόγο για «κλονισμό της εμπιστοσύνης στην ΕΚΤ» και «υπέρβαση του συμβατικού της ρόλου» στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη.

Σε σημερινή του δήλωση από το Αννόβερο, ο Γενς Βάιντμαν, εκτόξευσε βέλη κατά της ΕΚΤ και της πολιτικής αγοράς κρατικών ομολόγων από τα κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, με την οποία η Bundesbank δήλωνε εξ αρχής την αντίθεσή της.

Όπως τόνισε ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, τελευταία όρια ανάμεσα στη νομισματική πολιτική που ασκείται από την ΕΚΤ και τη δημοσιονομική πολιτική που ασκείται από τις κυβερνήσεις είναι συγκεχυμένα λόγω της κρίσης που πλήττει τα μέλη της ευρωζώνης.

«Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο κλονίζεται η εμπιστοσύνη προς τις κεντρικές τράπεζες και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής να περιοριστούν ξανά οι πρόσθετοι κίνδυνοι», υπογραμμίζει.

«Οι αποφάσεις σχετικά με την ανάληψη περαιτέρω κινδύνων θα πρέπει να λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια, τα οποία είναι τα μόνα όργανα που έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση να το κάνουν», υπογράμμισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

«Μονόδρομο» χαρακτηρίζει από την άλλη πλευρά ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, τη δρομολόγηση οδυνηρών μέτρων από τα κράτη με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση χρέους εξακολουθεί να ταλανίζει τον ανεπτυγμένο κόσμο.

«Η κρίση δεν αποτελεί παρελθόν. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταρκ, συμπληρώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν «τεράστιο» δημοσιονομικό πρόβλημα και δεν διαθέτουν τις υποδομές για να θέσουν το πρόβλημα αυτό υπό έλεγχο.

Συρρίκνωση της μεταποίησης στην ευρωζώνη

Όπως προκύπτει από στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Αύγουστο, για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της ευρωζώνης, ο οποίος παρακολουθεί τα επίπεδα δραστηριότητας χιλιάδων επιχειρήσεων του μεταποιητικού κλάδου, υποχώρησε στις 49,0 μονάδες τον Αύγουστο από 50,4 τον Ιούλιο.

Το νούμερο για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκε καθοδικά έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων για 49,7 μονάδες.

Είναι η πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2009 που ο δείκτης υποχωρεί κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση.

«Τα τελικά στοιχεία του ΡΜΙ για τον Αύγουστο ήταν ακόμη χειρότερα σε σχέση με τα απογοητευτικά προκαταρκτικά στοιχεία, υποδηλώνοντας το τέλος της ανάκαμψης για τη μεταποίηση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον της Markit.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα